‘Dubbel genieten’

 

 

 

Stichting Duofietsen Helmond bestaat pas een paar jaar, maar het heeft in die tijd heel veel mensen (zoals mindervaliden en eenzame mensen) een leuk middagje uit bezorgd. Ook mensen met dementie zijn van harte welkom om samen met een vrijwilliger de omgeving op een duofiets te ontdekken. Meetrappen mag, maar hoeft niet.

 

 

 

Aan animo heeft Stichting Duofietsen geen gebrek. Zowel vrijwilligers als ouderen stappen graag op de duofiets. Jan van Schaik van de stichting vertelt: ‘Je beleeft samen een dagje uit. Tijdens het fietsen komen de herinneringen en mooie verhalen als vanzelf naar boven. Natuurlijk hoor je wel eens een aantal keer hetzelfde verhaal, maar het belangrijkste is om te zien hoe fijn ze het tijdens zo’n middag hebben. Je merkt dat mensen met dementie hier ook oprecht van genieten.’ 

 

 

 

Puzzel
Sinds kort heeft de stichting, na een gedwongen pauze vanwege corona, de activiteiten weer opgepakt. ‘We zijn, met een mondkapje op, weer enkele dagen per week begonnen met fietsen. Onze vrijwilligers halen deelnemers op bij tal van instellingen. De duo’s fietsen zo’n twee uur, met een koffiepauze tussendoor. ‘Het is voor onze planners een hele puzzel om het aanbod aan vrijwilligers en deelnemers zo goed mogelijk te combineren.’

 

 

 

De stichting probeert het duofietsen voor zoveel mogelijk doelgroepen beschikbaar te maken. ‘Zo hebben we ook een rolstoelfiets.’ Om het voor vrijwilligers zo aantrekkelijk mogelijk te maken, gaat het om fietsen met elektrische ondersteuning. ‘We krijgen vaak de vraag of het zwaar trappen is. Daarom nodigen we alle nieuwe vrijwilligers uit om proef te komen draaien, dan merken ze dat het eigenlijk heel soepel gaat.’

 

 

 

Dubbel genieten
Deelnemers betalen 4 euro per rit, een bijdrage voor het koffie- of theemoment. Aan animo is momenteel geen gebrek. ‘De meeste vinden het heel fijn dat ze na zo’n lange periode weer naar buiten kunnen. En datzelfde geldt voor onze vrijwilligers. Ik zeg altijd: met een duofiets geniet je dubbel. Het is voor zowel de vrijwilliger als de deelnemer echt een dagje uit.’

 

Woensdag 7 aug 2019 bij het kasteel van Helmond

ENGIE Energie heeft via hun programma ENGIE Doet! een financiële bijdrage geleverd aan de Stichting Duofietsen Helmond, waarvoor hartelijk dank, in het bijzonder aan onze vrijwilligster Wilma.

Hieronder het verhaal zoals op de interne ENGIE website is geplaatst.

Lieve vrijwilligers, vrienden, sponsoren en andere relaties van Stichting Duofietsen Helmond,


Woensdagochtend 17 maart 2021 kregen we een verschrikkelijk bericht:
onze Jan van Schaik uit Helmond is overleden.
Tijdens het Nordic Walking in de bossen van Stiphout kreeg hij een hartaanval.
Het is onvoorstelbaar als je weet hoe actief Jan was, alleen al als vrijwilliger en medebestuurder bij ons, hoe intens hij de dingen deed, met hart en ziel en voor 200%. Hij stond vol in het leven. Het is niet te bevatten.


Onze gedachten gaan uit naar Elly, de kinderen en kleinkinderen. Zij zullen hem verschrikkelijk missen. Wij wensen hen heel veel sterkte toe met dit verlies.
Wij zijn dankbaar voor wat onze Jan allemaal voor Stichting Duofietsen Helmond en haar gasten betekend heeft. Ook wij zullen hem ongelooflijk missen.


Het bestuur van de Stichting Duofietsen Helmond:

Flip, Henk, Marjolijn en Daphne.
Helmond, 19 maart 2021.

Een van onze vrijwilligers bij Duofietsen Helmond Guus van Bavel is samen met zijn vrouw bij Plan! Helmond vrijwilliger van de maand januari en februari 2021 geworden !!!

Guus en Annie van harte gefeliciteerd!

Voor bijzonderheden klik rechtsboven op het logo van Plan!

 

Wat kan ik vinden op www.socialekaarthelmond.nl?

 

Op de Sociale kaart Helmond staat een overzicht van niet-commerciële organisaties en initiatieven waar iedere inwoner van Helmond in principe gratis gebruik van kan maken.

De opgenomen organisaties hebben allen iets te bieden voor inwoners met een ondersteuningsvraag.

Voor wie is de sociale kaart?
Inwoners én professionals vinden hier allerlei vrij toegankelijke ondersteuningsmogelijkheden in onze stad. Je kunt zoeken op rubrieken, zoektermen of organisaties. Verder is er een mogelijkheid om te filteren op wijken.  

Klik eens op www.socialekaarthelmond.nl  en vertel het door!

 

 

 

Dankzij het initiatief van Savant de Eeuwsels, waar Savant Rivierenhof zich bij aansloot,is Savant Zorg de Koningsdag Challenge 2021 aangegaan.

 

Ze hadden alles in hun huizen oranje versierd èn wonnen de challenge.

Namens het Helmonds Oranje Comité mocht de winnaar 400 Euro aan een goed doel schenken.

 

Stichting Duofietsen Helmond was zeer vereerd en blij met de keuze die gemaakt is en mocht vandaag een cheque uit handen van Anja Van Bergen van Savant Zorg ontvangen.

 

Daphne, Flip, Hans, Henk, Marjolijn en Wilma (niet op de foto, want fotograaf) waren, uiteraard met een aantal Duofietsen, present om dit gulle gebaar aan te nemen.

 

Dat geld zullen we goed gebruiken zodat we kunnen blijven duofietsen als het straks weer kan en mag , natuurlijk ook met de bewoners van de instellingen van Savant.

 

 

                                                                                                                                                            Foto: Wendy Lodewijk

 

 

Heuglijk nieuws! Lionsclub Gewest Helmond heeft een bedrag van € 5.500 geschonken aan Stichting Duofietsen Helmond, waarvan zij een mooie duofiets hebben gekocht. Nu kunnen er nog meer mensen een prachtige fietstocht maken met de stichting.

 

 

De Lionsclub en Stichting Duofietsen hebben veel raakvlakken. Zij willen iets betekenen op maatschappelijk en sociaal vlak, voor de medemens voor wie het allemaal net iets even minder makkelijk gaat. De heer Van der Avoort, van de Lionsclub Gewest Helmond, licht toe: “Wij zoeken altijd naar een doel dat aanspreekt, lokaal is en relevant voor de doelgroep. Wij willen namelijk mensen die het minder goed hebben, een hart onder de riem steken. Zo hebben wij bijvoorbeeld ook ‘Help Us Aut’, voor mensen met autisme, gesteund met een jaarlijks uitje. Of het Jan Vissermuseum, Stichting Leergeld… Er zijn zoveel mooie doelen op te noemen.”

 

 

De Lionsclub organiseert allerlei acties om geld en/of goederen bij elkaar te sparen om te kunnen doneren. Bijvoorbeeld met Douwe Egberts-punten, waar later ontelbaar veel pakken koffie voor opgehaald konden worden. Of er worden speciale wijnen verkocht, een cabrio/oldtimerrit gereden, de creativiteit binnen de club is groot. Nu was het de beurt aan Stichting Duofietsen om een mooie donatie te mogen ontvangen.

 

 

Met onze stichting zorgen wij ervoor dat mensen die, om wat voor reden dan ook, niet meer zelfstandig kunnen fietsen, toch een mooie fietstocht kunnen maken”, lichten vrijwilligers en toch ook wel kartrekkers Flip van Meggelen en Hans Jussen toe. “Met een duofiets maakt een vrijwilliger samen met een gast een ritje van ongeveer 20 kilometer, met halverwege een tussenstop voor een lekker kopje koffie. We rijden zoveel mogelijk door het groen. En het is toch zo’n dankbaar werk”, vertelt het tweetal vol passie. “We fietsen veelal in de middag. We hebben het ook wel in de ochtend geprobeerd, maar dat bleek later niet echt werkbaar, omdat vele gasten afhankelijk zijn van zorg die vaak in de ochtend plaats vindt. Daarom fietsen we nu meestal ’s middags”, vertelt Flip.

“Onderweg zorgen we goed voor onze gasten. Op warme dagen zorgen we voor extra water onderweg, bij regen zorgen we voor de juiste bescherming en ook op koude dagen zorgen we voor een deken of beenwarmers of iets dergelijks. We willen dat de mensen optimaal kunnen genieten”, zegt hij enthousiast.

Hans vult hem aan: “En genieten doen ze zeker. Je merkt de blijdschap bij de mensen. Dat fietsen betekent echt heel veel voor ze. Daar geniet ik van. Het is zo mooi! Zo heb ik wel eens een man die lijdt aan dementie op de duofiets, die vertelt 100 keer hetzelfde, maar je ziet hem tijdens de rit gewoon opbloeien. Dan gooit hij zijn armen in de lucht en roept: ‘Jonge, wa zen wai toch gezegend da wai lekker in da zonneke buiten in de natuur mogen fietsen!’. Dat is toch geweldig”, vertelt Hans met een lach op zijn gezicht.

 

 

Achter de schermen komt er nog een hoop geregel bij kijken, denk aan planningen maken, de fietsen stallen, onderhoud, fondsenwerving, vrijwilligers zoeken etc. De heer Van der Avoort onderschrijft dit: “Er komt zoveel meer bij kijken dan wat de leek kan inschatten.”

 

 

Stichting Duofietsen Helmond is ontzettend blij met de donatie. “Zo kunnen we nog meer gasten een ontspannen fietsmiddag bezorgen, daar doen we het toch voor. We hebben nu 10 fietsen, plus een riksja en een rolstoelfiets, waar je dus een rolstoel op kunt zetten. We bieden onze diensten overigens ook aan privépersonen aan”, besluit Hans. “Ook voor hen kunnen wij een onbezorgd uitje verzorgen.”

 

 

Stichting Duofietsen Helmond is de Lionsclub Gewest Helmond ontzettend dankbaar voor deze gulle gift. Zij zullen de fiets uit naam van de Lionsclub (inclusief vlaggetje!) gebruiken om ‘goed te doen voor het Helmondse’.

 

 

Beste mensen,

 

Eind goed, al goed!! Maar het was wel een tocht: uiteindelijk kwamen we iets na half 2 al bij de Rivierenhof en zouden we vroeg kunnen vertrekken, maar.....? Waar waren nou al die 7 gasten? Meneer nog een frisse pantalon aan? Mevr neemt de telefoon niet op? Andere mevrouw moest nog verzorging? Dan maar een mee die net van de pedicure kwam en dit nu haar eerste tocht! Maar om 1 min over 2u waren de fietsen toch vol. John als aspirant vrijwilliger voor op. Veel mooi asfalt maar ook een stuk van de route had wel wat wortels in het asfalt van het fietspad, We kwamen netjes via Vlierden en Ommel om kwart voor 3 bij ons Jantje op de koffie. Lekker buiten, geen regen. Daarna verder door de bossen en de velden terug richting Rivierenhof.

 

Pang zei de band van de achterste fiets met karretje: klapband. Eigenlijk best al dicht bij huis, nog maar 10 min?! Bijna 4u was het. Het was iets gaan druppelen. Gauw de poncho aan voor het geval....

 

Maar ja, wat nu? Johan Doomernik en Geert Dijstelbloem gebeld. De rest van de groep kon door om de gasten terug te brengen. De fiets met karretje, mevr Boon van 93 en ik bleven wachten op de hulptroepen. We veel gekletst en gelachen: een schat van een mens.Maar die 387000 muggen...... zij had gelukkig een poncho aan, ik helaas niet....

 

De hulptroepen kwamen om iets voor 5u. Geert, als eerste, heeft onze laatste gast naar huis gebracht en Johan heeft geholpen de kapotte binnen en buitenband te vervangen. Daarna regelrecht naar de stalling in 27 min. Gelukkig waren de anderen met een sleutel van de verhuurder ook allen veilig in de stalling en thuis gekomen.

 

Johan en Geert waren al in de stalling toen ik aankwam en Geert had zelfs nog ff een aanlopende rem of zoiets verholpen. De lieve uitnodiging om met Johan en Anneke mee te eten sloeg ik af, want ik ging snel naar de staande afspraak met Marjolijn. De gezelligheid en een zalige Siciliaanse maaltijd van deze sterkok maakte veel goed!

 

Eind goed, al goed!

 

Iedereen bedankt, speciaal ook de hulptroepen, om van deze dag toch een leuke en gezellige belevenis te maken.

 

Groetjes, Daphne

 

 

Beste vrienden,

 

Wat boffen we met het mooie herfstweer! Ja, vandaag is het de eerste herfstdag. Mooi (duo-)fietsweer. Onze gasten en vrijwilligers boffen, we kunnen er lekker op uit. We zijn deze maanden voorzichtig begonnen om met 2 groepen per dag te fietsen: dubbel duofietsen dus. Er is zoveel vraag voor een fietstochtje, dat we het bij lange na niet aan konden met 1 groep van 7 fietsen. We zijn dankzij giften aan het eind van 2019 met name uitgebreid naar 9 duofietsen. Dat is heel fijn, maar met 9 in 1 groep kom je niet door een groen stoplicht. Het eind van de staart moet dan alweer wachten voor rood. Dan wordt zo'n tocht minder leuk en het is ook moeilijker te overzien voor een ritleider vooraan op de kop. Prettig fiets je met maximaal 7 fietsen. Dus hebben we de stoute schoenen aangetrokken om met 2 kleinere groepen te gaan. Maar dat is wel een dingetje hoor! Veel moet nu verdubbelen: 2 ritleiders, 2 reparatiekarretjes, 2 portemonnees, 2 sets planningspapieren, etc.etc.

 

Arme duofietsvrijwilligers. Het was de eerste keer best wel eens chaos: wie is er nu bij groep 1 en wie is er bij 2? Heeft groep 1 al zijn fietsen? He, groep 2 heeft niet genoeg? Wie missen we nu? "Ben jij mijn groep of die van Wilma?" Heeft iedereen zijn accu's op de fiets en geladen en water, en, .....

 

Ha,ha we verzamelen allemaal voor de loods/ fietsenstalling, maar daar staat inmiddels een hele club nu bij vertrek om 1u in de middag. Gisteren is bijgaand fotootje gemaakt. Inmiddels was de orde wel alweer hersteld: groep 1 voor het hek al bijna weg, groep 2 erachter. En daar gingen de groepjes, op weg om weer een mooie middag te maken met blije gasten.

 

Op maandag 22 januari 2018 heeft een afvaardiging van het bestuur een bezoek gebracht aan de blindensoos in het Rode Kruis gebouw in Helmond Noord (gebouw de Schabbert)

 

We werden enthousiast ontvangen met koffie en koekjes, deze soos bleek een gezellige huiskamer voor blinde of zeer slechtziende mensen uit de regio Helmond.

Na een duidelijke en enthousiaste uitleg door Jan wilden er na rondvraag maar liefst 13 mensen gaan fietsen. Men wilde zelfs wel wekelijks mee, maar dat werd uiteindelijk 1x per 2  weken.

Na een fysieke kennismaking met de fietsen en daadwerkelijk een korte rit in de omgeving was iedereen nog enthousiaster en ontstond er  vrijwel meteen nog een aparte groep van 4 fietsers die graag wekelijks willen fietsen!

 Ook een kopje koffie en wellicht wat lekkers in een restaurant rond de stopplaats vond men een goed idee.

Ook de lokale kranten plaatsten een artikel over de activiteiten op 15 maart van de Stichting Duofietsen Helmond

Beste Duovrijwilliger,

 

Het seizoen zit er weer open we hebben dit af kunnen sluiten met een leuke middag.

Het doet ons goed om te zien dat de opkomst zo hoog was. Uit de diverse reacties mogen we concluderen dat men erg tevreden is over het verloop van deze middag.

Wij zijn blij om te zien en te horen dat u als vrijwilliger veel voldoening ondervindt in het contact met onze gasten.

 

Mocht u nog suggesties hebben die tot verbetering kunnen leiden van de organisatie, vrijwilligersmiddag of de uitgevoerde ritten dan horen wij dit graag.

Enkele details van de afgelopen seizoenen voor diegene die op de vrijwilligersmiddag verhinderd waren en voor de anderen een reminder.

•             Aantal ritten                                                   2018 (118)                         2019 (114)

•             Aantal vrijwilligers                                         2018 (57)                           2019 (80)

•             Aantal vervallen ritten                                  2018 (32)                           2019 (36)

•             Aantal Fietsritten                                           2018 (Alphonsus 25)        2019 ( Blindensoos 16)

•             Aantal Ritleiders                                            2018 (9)                              2019 (12)

•             Vrijwilliger met meeste ritten                     2018 (Hans Jussen)          2019 ( Hans Jussen)

 

Wij willen u ook nog even wijzen op ons verzoek om wat moeite te doen om ieder 1 vrijwilliger aan te melden. U helpt dan mee om onze doelstelling (100 vrijwilligers) voor volgend jaar te halen.

Voor het poetsen van onze fietsen hebben we enkele aanmeldingen gekregen, maar omdat vele handen licht werk maken zijn we nog op zoek naar uitbreiding van dit team. 

Geeft u hier voor op en we zullen in overleg met u, een geschikte tijd /datum afspreken.

 

Wilt u graag ritleider worden, dan zouden wij het op prijs stellen als u zich hiervoor aanmeldt. Wij zullen er voor zorgen dat u goed en volledig wordt ondersteund.

 

Bij subsidieaanvragen en voor onze gasten moeten we vaak aan bepaalde voorwaarden voldoen. Een steeds meer voorkomende vraag is het overleggen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).Wij hopen dan ook dat u wilt meewerken aan de aanvraag van een VOG. Deze is voor u als vrijwilliger bij onze Stichting gratis. Het hoe en wat van zo’n aanvraag zal u binnenkort via  aparte mailing nog worden toegezonden.

 

Graag willen wij u en de uwen hele fijne kerstdagen, en vooral een gezond en gelukkig 2020 toewensen. We hopen u allen weer te zien in ons nieuwe seizoen vanaf 1 april 2020 om weer bij te dragen aan een sportief en vooral gezellig Duofietsenjaar.

 

Bestuur Stichting Duofietsen Helmond

 

Johan, Flip, Jan, Daphne en Henk 

In het kader van NLDoet  is op vrijdag 15 maart 2019 het voltallige college van Burgemeester en Wethouders van Helmond op bezoek geweest bij onze Stichting Duofietsen Helmond. Ook hebben ze allemaal met een aantal van onze regelmatige gasten een voor iedereen onvergetelijke Duofiets rit uitgevoerd.

Op Dinsdag 19 maart zijn een aantal bestuursleden en coördinatoren op (werk)bezoek geweest bij Van Raam in Varsseveld, de fabrikant van een deel van onze duofietsen.

Na een redelijke lange reis en een kleine lunch werden we hartelijk ontvangen door Melissa die ons eerst een presentatie gaf over de historie en de werkzaamheden bij Van Raam.

Vervolgens kregen we een uitgebreide en zeer interessante rondleiding in de nieuwe fabriek. Nadat onze vele vragen beantwoord werden kregen we de gelegenheid om op hun eigen testbaan een duofiets met 3 gastenplaatsen ( Fun train) en een nieuwe rolstoelfiets uit te proberen. 

Al met al een zeer geslaagde dag waardoor we beladen met ideeën en plannen als Stichting Duofietsen Helmond vooruit kunnen.

Op de  Foto's pagina staan de foto"s

Reacties gasten Blindensoos naar aanleiding van duofietsenrit op maandag 9 april 2018

 

Onze gasten van de blindensoos zijn laaiend enthousiast. Het is niet verwonderlijk natuurlijk,

normaal komen zij nauwelijks buiten. Het is fantastisch dat stichting Duofietsen dit mogelijk maakt.

De reacties waren o.a. dat de tocht heel goed georganiseerd was, een hele leuke tocht. Een van de gasten die nooit zelfstandig weg kan, vertelde dat hij zijn fietsmaatje kende, dat die dus wist waar hij woont, en zo kon zeggen dat de fietstocht ongeveer bij hem door de achtertuin ging. De vrijwilligers waren heel humoristisch, vertelden tijdens de koffiepauze moppen, en dat is nu precies wat ze nodig hebben. Een andere gast, die vaak wat depressief is, werd helemaal gelukkig van deze tocht. Zij was moe maar heel voldaan, komt er niet over uit gepraat. We hebben, zo zegt ze, ons rot gelachen. De ander vind het heel rustgevend en ontspannend. Allemaal zijn ze het er over eens dat de vrijwilligers heel behulpzaam zijn, en dat ze heel veel plezier beleeft hebben aan de fietstocht! Onze gast die helemaal blind is, vond het geweldig dat zijn begeleider steeds uitleg gaf over de omgeving, zo vormt hij zich een beeld.

Kortom is de mening van de gasten, dat het werkelijk perfect is. En iedereen vreselijk hun best doet.

Dit geeft zoveel meerwaarde aan hun leven dat steeds kleiner wordt naarmate ze steeds slechter gaan zien. Ze ruiken de natuur, voelen weer de wind door hun haren. Wat wij allemaal heel gewoon vinden is voor hun buitengewoon.

Allemaal hopen wij nog veel tochtjes te mogen maken!

 

Chapeau voor alle vrijwilligers!

                                                                                                                                                                             

 Rode Kruis Blindensoos

 

Het voorjaar zit in de lucht en af en toe hoor ik de meesjes hun nieuwe liedjes al oefenen!! Dat betekent dat ons fietsseizoen ook al weer gauw gaat beginnen! Het is alweer bijna 1 april!

Niet dat we tot die tijd stilzitten: er is al veel gebeurd en er gaat nog veel meer gebeuren dit jaar. Natuurlijk gaan we ervoor om nog meer kilometers te fietsen dan de ruim 15000 van vorig jaar en natuurlijk gaan we ervoor om nog meer mensen een fijne middag te bezorgen dan vorig jaar......

We hebben jullie al verteld van onze plannen voor dit jaar 2019 tijdens de vrijwilligersmiddag in de Speeltuin Helmond West op 7 december van het afgelopen jaar.

Wij zeiden geld te willen inzamelen om tot maximaal 2 (gebruikte) fietsen te kunnen kopen in 2019. We hebben ook een mailtje uitgestuurd, wie er hierin mee wil denken. Dank voor de reacties en medewerking. Het is ons gelukt om genoeg in te zamelen om dit deel van het plan waar te kunnen gaan maken. Ook lopen er gesprekken voor samenwerking om de door anderen aangeschafte fietsen te mogen gebruiken.

Al onze huidige 7 fietsen zijn naar de fabriek teruggeweest voor een onderhoudsbeurt (garantie). Kleine mankementjes zijn verholpen en ze staan er weer helemaal glimmend bij.

Omdat we in 2019 geen gebruik meer kunnen maken van de container, zijn we druk bezig het nieuwe onderkomen te regelen en in te richten. Hoe dat is geworden kunnen jullie begin maart zien, als we jullie ook vragen om de fietsplanning op onze website weer in te vullen.

Zonder hier nu speciale namen te noemen willen we alle vrijwilligers bedanken, die meedenken om de planning verder op de rit te helpen, bedrijven te zoeken en aan te schrijven voor een bijdrage, helpen met het onderhoud en reparatie van de fietsen en natuurlijk in het algemeen :om tijd en energie te geven om mensen, die niet zelf kunnen fietsen een fijne middag te bezorgen!  Daar doen we het voor.

1 April trappen we ons seizoen 2019 af met de eerste rit!

Dus oefen gerust nog ff op de hometrainer of loop een paar keer extra de trap op en af, zodat alle spieren weer strak staan.  Begin maart sturen we de herinnering om de planning in te vullen en horen/zien jullie weer meer.

Groeten,

Namens het bestuur:

Daphne Scholten

voorzitter Stichting Duofietsen Helmond

 

www.duofietsenhelmond.nl

Op donderdagochtend 22-maart 2018 was de Stichting Duofietsen Helmond door Rivierenhof in Brouwhuis uitgenodigd voor uitleg en demonstratie van hun Duofietsenplan. In de Rivierenhof wonen ouderen zelfstandig in hun eigen appartement waar zorg in de buurt  is in een zeer veilige en afgeschermde woonomgeving.

 

Twee bestuursleden en twee vrijwilligers  gingen door een lichte regen naar Brouwhuis om aan het verzoek te voldoen.

Daar waren in het restaurant ongeveer 40 bewoners verzameld voor gezamenlijk overleg door de locatie manager en  de begeleider Welzijn van Savant Helmond.

Na een gezellige ontvangst en enkele huishoudelijke mededelingen mochten we onze doelstelling uitleggen en toelichting geven op de resultaten van onze stichting in het afgelopen jaar.

Onze stichting maakt het mogelijk dat inwoners van de gemeente Helmond en omstreken die niet meer zelfstandig kunnen of willen fietsen, met een vrijwilliger een tochtje kunnen maken op een duofiets.

Verder werd uitleg gegeven over de aanleiding en de aanschaf van 6 Duofietsen , de stallingsfaciliteit en diverse hulpmiddelen middels diverse donaties en subsidies.  De geplande start van de Duofietsritten in de regio vindt plaats in april  2018.

Verder was er een demonstratie met uitleg over de Duofiets ter plekke (1 Duofiets hadden we kunnen binnenrijden in het restaurant), diverse personen wilden graag een kort proefritje maken in de hal van het gebouw.

Gewezen werd er op de elektrische ondersteuning, de eenvoudige instap met verdraaibare stoel, de mogelijkheid van instellingen tov stuur en pedalen, de speciale trappers voor houvast, een beschikbaar plateau om de voeten op te zetten en de mogelijkheid om licht mee te trappen of  juist de benen stil te houden.

Men werd steeds enthousiaster over dit plan en wij konden al  9 personen noteren als mogelijke kandidaten voor een dagdeel (dinsdag of vrijdagmiddag bv).

 

Al met al een nuttig en geslaagd bezoek.

Bestuur Stichting Duofietsen Helmond

De Stichting Duofietsen Helmond organiseerde zaterdag 7 april  2018 de start van het duofietsen-seizoen.

Het bestuur had alles prima geregeld:

Een mooie locatie als De Cacaofabriek

Een zestal blinkende nieuwe duofietsen en een nieuwe rolstoelfiets.

Een professionele en erg leuke presentator.

Een leuk gezelschap om de start mee te maken.

Hoog bezoek om de dag een officieel tintje te geven.

Een stralende zon en een prettige temperatuur.

 

Onder het genot van de nodige versnaperingen heeft het aanwezige publiek in en om De Cacaofabriek kennis kunnen maken met het fenomeen duofietsen.

Samen met de presentator gaven enkele bestuursleden uitleg over het ontstaan en de voortgang van de Stichting Duofietsen Helmond. Ook enkele aanwezigen vertelden in warme bewoordingen over de noodzaak om mensen die de vrijheid van fietsen in de buitenlucht ontberen de mogelijkheid te geven dit toch te ervaren.

 

Burgemeester Elly Blanksma gaf uitvoerig aan hoezeer zij dit initiatief waardeert en door zelf als eerste een ritje op  een duofiets te maken was de start een feit.

.

Onze secretaris Johan Doomernik vertelt op de site van Ditisonzewijk.nl over  onze Stichting Duofietsen Helmond:

 

 Het is in Helmond nog niet zo heel goed bekend, maar wellicht hebt u ze al eens zien fietsen door de regio?

De vrijwilligers van de Stichting Duofietsen Helmond, die inwoners van de gemeente Helmond en omstreken die niet meer zelfstandig kunnen of willen fietsen, op een duofiets meenemen. Ze gaan fietsen met mensen met lichamelijke en/of verstandelijke beperking.

De stichting onderhoudt goede contacten met verzorgingshuizen en verpleegtehuizen.

Johan Doormernik is secretaris van de stichting en vertelt in een korte impressie hoe fijn het is om met een groepje rond te rijden, in de buitenlucht, samen in beweging door de bossen of de stad.

Ga je mee op de duofiets?

Een duofiets is een fiets met drie wielen waar met twee personen samen op kan worden gefietst. De deelnemer en de vrijwilliger zitten naast elkaar en hebben zo een optimaal contact met elkaar om te kunnen communiceren.

De vrijwilliger is de bestuurder en de bijrijder kan meefietsen maar ook gewoon meerijden. Er zijn drie keuzes om de pedalen in te stellen: de pedalen van de bijrijder bewegen mee met de pedalen van de hoofdbestuurder, de bijrijder moet meefietsen of de pedalen van de bijrijder bewegen onafhankelijk van de pedalen van de hoofdbestuurder.

Alle fietsen zijn uitgerust met een elektrische trapondersteuning waardoor het meetrappen van de deelnemer wel mogelijk is, doch niet meer noodzakelijk is.

Kijk voor meer informatie en aanmelden van vrijwilligers of bijrijders op Stichting Duofietsen Helmond of stuur een mail naar duofietsenhelmond@gmail.com

Zie ook onderstaande video.

Univé, Supporter van Sport

‘Mensen leven enorm op van deze fietstochten’

 

 

 

Als Supporter van Sport vindt Univé sporten en bewegen belangrijk. Ook voor mensen met een handicap. Daarom is Univé partner van het platform Uniek Sporten van het Fonds Gehandicaptensport. Via dit platform draagt Univé als matchmaker bij aan diverse projecten. Zoals het crowdfundingsproject voor Stichting Duofietsen Helmond. Deze stichting organiseert sinds 2017 met ruim 100 getrainde vrijwilligers op doordeweekse middagen gezellige fietstochten voor mensen die niet alleen kunnen fietsen. Ouderen bijvoorbeeld, maar ook mensen met een fysieke en/of mentale beperking. “Elke middag vertrekken we in twee groepjes van maximaal zeven duofietsen”, vertelt bestuurslid Daphne Scholten. “We fietsen een uurtje, drinken onderweg gezellig koffie en fietsen terug.”

Blij met de steun
Elke rit heeft een ritleider die de route bepaalt en zorgt voor een veilige tocht. “Het is best lastig om steeds nieuwe routes te bedenken. Niet iedere vrijwilliger weet exact de weg in Helmond. Daarom zochten we financiële ondersteuning voor twee fietsnavigatiesystemen. We moeten het vooral hebben van giften.” Met de steun van Univé werd het benodigde bedrag, 600 euro, ingezameld. Daphne: “Daar zijn we heel blij mee. Met één druk op de knop toont het systeem diverse voorbeeldroutes. Zo kunnen meer vrijwilligers ritleider zijn. Het doet ons als vrijwilligers onbeschrijflijk veel plezier om te zien hoe blij mensen worden van het fietsen. Hoe ze opleven van de zon, de frisse lucht en de onderlinge gezelligheid. Als we ze ophalen, worden we als vrienden onthaald. Fantastisch.”

 

Lekker gefietst

 

Erik de Groot (54) fietst al vanaf het eerste uur mee met Stichting Duofietsen Helmond. Hij heeft er inmiddels zo’n 20 fietstochtjes op zitten. Erik kreeg na een ziekte 15 jaar geleden een visuele beperking en een fysieke beperking aan één been. “Voor die tijd was ik erg sportief, maar door mijn veranderende omstandigheden lukt dat niet meer”, vertelt hij. “Toch heb ik enorm de behoefte om eropuit te gaan. Om te beleven en te ervaren. Op de duofiets kom ik op plekken waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden. Ik vind het geweldig. Alleen al de beweging die ik krijg. De instelbare elektrische trapondersteuning zetten we uit, ik wil zelf meetrappen. De spierpijn een dag later neem ik voor lief. Dan weet ik: ik heb lekker gefietst!

Tijdens het fietsen en bij de koffie heeft Erik leuke gesprekken met de vrijwilligers en andere gasten. “Heel fijn is dat contact. We lachen en delen veel met elkaar. En ik geniet van de omgeving door wat ik voel, ruik en hoor.
In mijn leven wil ik me niet laten beperken door m’n beperkingen. Het fietsen heeft me lichamelijk en geestelijk fitter gemaakt. We fietsen nu even niet vanwege corona, maar als we straks weer opstappen ben ik de eerste die weer meegaat!”