Einde Duofietsenseizoen 2018: 10 november

We hebben een fantastisch fietsjaar achter de rug. De Stichting Duofietsen Helmond is uitgegroeid en met name door de inzet van al onze vrijwilligers een bekend fenomeen in de stad geworden. Ze heeft door onze vrijwilligers voor heel veel gelukkige mensen-fiets-middagen gezorgd. Het fietsen met mensen, die dat zelf niet (meer) kunnen en hen een fijne middag bezorgen blijft het hart van onze Stichting.

Onze dank gaat natuurlijk daarom als eerste uit naar ALLE vrijwilligers maar  uiteraard ook naar onze sponsors en donateurs.

 

Bestuur Stichting Duofietsen Helmond Rabo Clubkas Campagne

Woensdag 16 Mei was het zover: De uitreiking van de  cheque van de Rabo  Clubkas Campagne op het plein bij de Markthal in Brandevoort.

Hartelijk dank aan de Rabobank-leden die ook voor ons gekozen hebben en een welgemeend proficiat aan de verenigingen en stichtingen die ook een bijdrage mochten ontvangen.

Een geweldig initiatief van de Rabobank.


 

 

Hopelijk leverde deze race geen lekke banden op........


Reacties gasten Blindensoos naar aanleiding van duofietsenrit op maandag 9 april 2018

 

Onze gasten van de blindensoos zijn laaiend enthousiast. Het is niet verwonderlijk natuurlijk,

normaal komen zij nauwelijks buiten. Het is fantastisch dat stichting Duofietsen dit mogelijk maakt.

De reacties waren o.a. dat de tocht heel goed georganiseerd was, een hele leuke tocht. Een van de gasten die nooit zelfstandig weg kan, vertelde dat hij zijn fietsmaatje kende, dat die dus wist waar hij woont, en zo kon zeggen dat de fietstocht ongeveer bij hem door de achtertuin ging. De vrijwilligers waren heel humoristisch, vertelden tijdens de koffiepauze moppen, en dat is nu precies wat ze nodig hebben. Een andere gast, die vaak wat depressief is, werd helemaal gelukkig van deze tocht. Zij was moe maar heel voldaan, komt er niet over uit gepraat. We hebben, zo zegt ze, ons rot gelachen. De ander vind het heel rustgevend en ontspannend. Allemaal zijn ze het er over eens dat de vrijwilligers heel behulpzaam zijn, en dat ze heel veel plezier beleeft hebben aan de fietstocht! Onze gast die helemaal blind is, vond het geweldig dat zijn begeleider steeds uitleg gaf over de omgeving, zo vormt hij zich een beeld.

Kortom is de mening van de gasten, dat het werkelijk perfect is. En iedereen vreselijk hun best doet.

Dit geeft zoveel meerwaarde aan hun leven dat steeds kleiner wordt naarmate ze steeds slechter gaan zien. Ze ruiken de natuur, voelen weer de wind door hun haren. Wat wij allemaal heel gewoon vinden is voor hun buitengewoon.

Allemaal hopen wij nog veel tochtjes te mogen maken!

 

Chapeau voor alle vrijwilligers!

                                                                                                                                                                             

 Rode Kruis Blindensoos

 


De Stichting Duofietsen Helmond organiseerde zaterdag 7 april  2018 de start van het duofietsen-seizoen.

Het bestuur had alles prima geregeld:

Een mooie locatie als De Cacaofabriek

Een zestal blinkende nieuwe duofietsen en een nieuwe rolstoelfiets.

Een professionele en erg leuke presentator.

Een leuk gezelschap om de start mee te maken.

Hoog bezoek om de dag een officieel tintje te geven.

Een stralende zon en een prettige temperatuur.

 

Onder het genot van de nodige versnaperingen heeft het aanwezige publiek in en om De Cacaofabriek kennis kunnen maken met het fenomeen duofietsen.

Samen met de presentator gaven enkele bestuursleden uitleg over het ontstaan en de voortgang van de Stichting Duofietsen Helmond. Ook enkele aanwezigen vertelden in warme bewoordingen over de noodzaak om mensen die de vrijheid van fietsen in de buitenlucht ontberen de mogelijkheid te geven dit toch te ervaren.

 

Burgemeester Elly Blanksma gaf uitvoerig aan hoezeer zij dit initiatief waardeert en door zelf als eerste een ritje op  een duofiets te maken was de start een feit.

 

Hieronder de foto's...Op donderdagochtend 22-maart 2018 was de Stichting Duofietsen Helmond door Rivierenhof in Brouwhuis uitgenodigd voor uitleg en demonstratie van hun Duofietsenplan. In de Rivierenhof wonen ouderen zelfstandig in hun eigen appartement waar zorg in de buurt  is in een zeer veilige en afgeschermde woonomgeving.

 

Twee bestuursleden en twee vrijwilligers  gingen door een lichte regen naar Brouwhuis om aan het verzoek te voldoen.

Daar waren in het restaurant ongeveer 40 bewoners verzameld voor gezamenlijk overleg door de locatie manager en  de begeleider Welzijn van Savant Helmond.

Na een gezellige ontvangst en enkele huishoudelijke mededelingen mochten we onze doelstelling uitleggen en toelichting geven op de resultaten van onze stichting in het afgelopen jaar.

Onze stichting maakt het mogelijk dat inwoners van de gemeente Helmond en omstreken die niet meer zelfstandig kunnen of willen fietsen, met een vrijwilliger een tochtje kunnen maken op een duofiets.

Verder werd uitleg gegeven over de aanleiding en de aanschaf van 6 Duofietsen , de stallingsfaciliteit en diverse hulpmiddelen middels diverse donaties en subsidies.  De geplande start van de Duofietsritten in de regio vindt plaats in april  2018.

Verder was er een demonstratie met uitleg over de Duofiets ter plekke (1 Duofiets hadden we kunnen binnenrijden in het restaurant), diverse personen wilden graag een kort proefritje maken in de hal van het gebouw.

Gewezen werd er op de elektrische ondersteuning, de eenvoudige instap met verdraaibare stoel, de mogelijkheid van instellingen tov stuur en pedalen, de speciale trappers voor houvast, een beschikbaar plateau om de voeten op te zetten en de mogelijkheid om licht mee te trappen of  juist de benen stil te houden.

Men werd steeds enthousiaster over dit plan en wij konden al  9 personen noteren als mogelijke kandidaten voor een dagdeel (dinsdag of vrijdagmiddag bv).

 

Al met al een nuttig en geslaagd bezoek.

Bestuur Stichting Duofietsen Helmond


Op maandag 22 januari heeft een afvaardiging van het bestuur een bezoek gebracht aan de blindensoos in het Rode Kruis gebouw in Helmond Noord (gebouw de Schabbert)

 

We werden enthousiast ontvangen met koffie en koekjes, deze soos bleek een gezellige huiskamer voor blinde of zeer slechtziende mensen uit de regio Helmond.

Na een duidelijke en enthousiaste uitleg door Jan wilden er na rondvraag maar liefst 13 mensen gaan fietsen. Men wilde zelfs wel wekelijks mee, maar dat werd uiteindelijk 1x per 2  weken.

Na een fysieke kennismaking met de fietsen en daadwerkelijk een korte rit in de omgeving was iedereen nog enthousiaster en ontstond er  vrijwel meteen nog een aparte groep van 4 fietsers die graag wekelijks willen fietsen!

 Ook een kopje koffie en wellicht wat lekkers in een restaurant rond de stopplaats vond men een goed idee.


Onze secretaris Johan Doomernik vertelt op de site van Ditisonzewijk.nl over  onze Stichting Duofietsen Helmond:

 

 Het is in Helmond nog niet zo heel goed bekend, maar wellicht hebt u ze al eens zien fietsen door de regio?

De vrijwilligers van de Stichting Duofietsen Helmond, die inwoners van de gemeente Helmond en omstreken die niet meer zelfstandig kunnen of willen fietsen, op een duofiets meenemen. Ze gaan fietsen met mensen met lichamelijke en/of verstandelijke beperking.

De stichting onderhoudt goede contacten met verzorgingshuizen en verpleegtehuizen.

Johan Doormernik is secretaris van de stichting en vertelt in een korte impressie hoe fijn het is om met een groepje rond te rijden, in de buitenlucht, samen in beweging door de bossen of de stad.

Ga je mee op de duofiets?

Een duofiets is een fiets met drie wielen waar met twee personen samen op kan worden gefietst. De deelnemer en de vrijwilliger zitten naast elkaar en hebben zo een optimaal contact met elkaar om te kunnen communiceren.

De vrijwilliger is de bestuurder en de bijrijder kan meefietsen maar ook gewoon meerijden. Er zijn drie keuzes om de pedalen in te stellen: de pedalen van de bijrijder bewegen mee met de pedalen van de hoofdbestuurder, de bijrijder moet meefietsen of de pedalen van de bijrijder bewegen onafhankelijk van de pedalen van de hoofdbestuurder.

Alle fietsen zijn uitgerust met een elektrische trapondersteuning waardoor het meetrappen van de deelnemer wel mogelijk is, doch niet meer noodzakelijk is.

Kijk voor meer informatie en aanmelden van vrijwilligers of bijrijders op Stichting Duofietsen Helmond of stuur een mail naar duofietsenhelmond@gmail.com

Zie ook onderstaande video.


Op 10 oktober hebben we een eerste tocht gemaakt met enkele bewoners van verzorgingshuis Keyserinnedael. 


 

 Op zaterdag 14 oktober is er weer een introductiedag voor de vrijwilligers die eerder niet in de gelegenheid zijn geweest om op 16 of 26 september deze dagen te bezoeken. Deze vrijwilligers zullen door het secretariaat benaderd worden met een uitnodiging hiervoor.

Uiteraard krijgt u een uitgebreide rondleiding en uitleg over het fenomeen duofietsen. Ook is er gelegenheid om de duofietsen uit te proberen en vragen te stellen.

Wij verwelkomen u om 13:00 uur  met een kopje koffie en hopen op weer een gezellige en nuttige middag.

 


Stichting Duofietsen Helmond heeft op zaterdag 16 september  de eerste groep vrijwilligers ontvangen en voorgelicht.

De eerste proefrit was een geweldig leuke ervaring en smaakte naar meer.... Dit meer volgde op 23 september wat voor alle aanwezigen opnieuw  een positieve ervaring opleverde. zie ook  op de pagina Foto's