Leuke reactie van Savant De Eeuwsels op ons kerstcadeautje aan de coördinators van de instellingen.

Jullie ook bedankt!


Geschokt vernamen wij het trieste nieuws dat onze vrijwilliger Michiel Gouweloos is overleden. Wij wensen Bep en de familie heel veel sterkte nu en in de toekomst. Het is een groot verlies voor hen maar ook voor Duofietsen Helmond waar hij een bijzonder gewaardeerde vrijwilliger was.

 

Bestuur Stichting Duofietsen Helmond.            Bijzonder nieuws!

De medewerkers van Jan Linders supermarkt in Helmond (Mierlo-Hout) hebben Stichting Duofietsen Helmond gekozen als lokaal goed doel voor 2022.

 

Klik op het logo voor meer informatie over het Jan Linders Fonds


Stichting Duofietsen Helmond krijgt ontzettend veel hulp van Ralf Schröder van StudioYara, vandaar dat we het logo hier plaatsen en u vragen daarop te klikken om te zien wat zij voor u kunnen doen.

 

                    Ralf, heel erg bedankt voor het vele werk!


Op woensdag 17 november kwamen de dames van de Ladies Circle  Helmond ons een verrassing brengen....

De stichting zal dit op een juiste manier gebruiken...........

Dames van de Ladies Circle Helmond : Hartelijk dank voor deze steun aan Duofietsen Helmond!!!


presentatie ondernemersvereniging


zondag 17 oktober NL Doet: Een geweldig leuke dag met de Ladies Circle Helmond! Dames en Gasten Namens Duofietsen Helmond: bedankt!

Vertrek op de duofietsen naar de Strabrechtse Hoeve.....

En terugkomst bij de stalling van Duofietsen Helmond...


 

 

 

Ook als je nog thuis woont, kun je mee.

Natuurlijk is het dan wel makkelijk voor ons als je naar onze fietsenstalling komt en daar met ons op de fiets stapt. We kunnen wat moeilijk een hele groep van 7, iedereen thuis ophalen. Soms fiets je ook mee met een groep van 4 mensen van een instelling bijvoorbeeld. 

 


 

Leo en Riet van der Linden zijn bewoners van de Moeraseik en gasten van het eerste uur van Stichting  Duofietsen Helmond. Ter ere van hun 55 jarige trouwdag hebben zij hun gasten gevraagd in plaats van een cadeau geld te geven voor de Stichting Duofietsen Helmond.

 

Wat een mooie geste! Wat fijn dat onze gasten op deze wijze hun waardering uitdrukken voor onze fietstochten. En wat een super bedrag heeft het opgeleverd, met een nagekomen gift zelfs nog meer dan op de cheque is vermeld. 

Leo en Riet dank jullie wel! Geweldig!!


 

 

"alles op een rijtje"

 

 

Dat geldt voor Bert maar ook voor alle andere bijzonder gewaardeerde ritleiders

 


Dubbel Duofietsen........

 

Beste vrienden,

 

Wat boffen we met het mooie herfstweer! Ja, vandaag is het de eerste herfstdag. Mooi (duo-)fietsweer. Onze gasten en vrijwilligers boffen, we kunnen er lekker op uit. We zijn deze maanden voorzichtig begonnen om met 2 groepen per dag te fietsen: dubbel duofietsen dus. Er is zoveel vraag voor een fietstochtje, dat we het bij lange na niet aan konden met 1 groep van 7 fietsen. We zijn dankzij giften aan het eind van 2019 met name uitgebreid naar 9 duofietsen. Dat is heel fijn, maar met 9 in 1 groep kom je niet door een groen stoplicht. Het eind van de staart moet dan alweer wachten voor rood. Dan wordt zo'n tocht minder leuk en het is ook moeilijker te overzien voor een ritleider vooraan op de kop. Prettig fiets je met maximaal 7 fietsen. Dus hebben we de stoute schoenen aangetrokken om met 2 kleinere groepen te gaan. Maar dat is wel een dingetje hoor! Veel moet nu verdubbelen: 2 ritleiders, 2 reparatiekarretjes, 2 portemonnees, 2 sets planningspapieren, etc.etc.

 

Arme duofietsvrijwilligers. Het was de eerste keer best wel eens chaos: wie is er nu bij groep 1 en wie is er bij 2? Heeft groep 1 al zijn fietsen? He, groep 2 heeft niet genoeg? Wie missen we nu? "Ben jij mijn groep of die van Wilma?" Heeft iedereen zijn accu's op de fiets en geladen en water, en, .....

 

Ha,ha we verzamelen allemaal voor de loods/ fietsenstalling, maar daar staat inmiddels een hele club nu bij vertrek om 1u in de middag. Gisteren is bijgaand fotootje gemaakt. Inmiddels was de orde wel alweer hersteld: groep 1 voor het hek al bijna weg, groep 2 erachter. En daar gingen de groepjes, op weg om weer een mooie middag te maken met blije gasten.

 


 

Beste mensen,

 

Eind goed, al goed!! Maar het was wel een tocht: uiteindelijk kwamen we iets na half 2 al bij de Rivierenhof en zouden we vroeg kunnen vertrekken, maar.....? Waar waren nou al die 7 gasten? Meneer nog een frisse pantalon aan? Mevr neemt de telefoon niet op? Andere mevrouw moest nog verzorging? Dan maar een mee die net van de pedicure kwam en dit nu haar eerste tocht! Maar om 1 min over 2u waren de fietsen toch vol. John als aspirant vrijwilliger voor op. Veel mooi asfalt maar ook een stuk van de route had wel wat wortels in het asfalt van het fietspad, We kwamen netjes via Vlierden en Ommel om kwart voor 3 bij ons Jantje op de koffie. Lekker buiten, geen regen. Daarna verder door de bossen en de velden terug richting Rivierenhof.

 

Pang zei de band van de achterste fiets met karretje: klapband. Eigenlijk best al dicht bij huis, nog maar 10 min?! Bijna 4u was het. Het was iets gaan druppelen. Gauw de poncho aan voor het geval....

 

Maar ja, wat nu? Johan Doomernik en Geert Dijstelbloem gebeld. De rest van de groep kon door om de gasten terug te brengen. De fiets met karretje, mevr Boon van 93 en ik bleven wachten op de hulptroepen. We veel gekletst en gelachen: een schat van een mens.Maar die 387000 muggen...... zij had gelukkig een poncho aan, ik helaas niet....

 

De hulptroepen kwamen om iets voor 5u. Geert, als eerste, heeft onze laatste gast naar huis gebracht en Johan heeft geholpen de kapotte binnen en buitenband te vervangen. Daarna regelrecht naar de stalling in 27 min. Gelukkig waren de anderen met een sleutel van de verhuurder ook allen veilig in de stalling en thuis gekomen.

 

Johan en Geert waren al in de stalling toen ik aankwam en Geert had zelfs nog ff een aanlopende rem of zoiets verholpen. De lieve uitnodiging om met Johan en Anneke mee te eten sloeg ik af, want ik ging snel naar de staande afspraak met Marjolijn. De gezelligheid en een zalige Siciliaanse maaltijd van deze sterkok maakte veel goed!

 

Eind goed, al goed!

 

Iedereen bedankt, speciaal ook de hulptroepen, om van deze dag toch een leuke en gezellige belevenis te maken.

 

Groetjes, Daphne

 


In de Loop/Weekkrant Helmond


Duofietsen ook te zien bij Helmonds Goud5 juni in het Eindhovens Dagblad


Nieuwe duofiets voor de Stichting Duofietsen Helmond, aangeboden door de Lions Club

 

                                                                                                                                                            Foto: Wendy Lodewijk

 

 

Heuglijk nieuws! Lionsclub Gewest Helmond heeft een bedrag van € 5.500 geschonken aan Stichting Duofietsen Helmond, waarvan zij een mooie duofiets hebben gekocht. Nu kunnen er nog meer mensen een prachtige fietstocht maken met de stichting.

 

 

De Lionsclub en Stichting Duofietsen hebben veel raakvlakken. Zij willen iets betekenen op maatschappelijk en sociaal vlak, voor de medemens voor wie het allemaal net iets even minder makkelijk gaat. De heer Van der Avoort, van de Lionsclub Gewest Helmond, licht toe: “Wij zoeken altijd naar een doel dat aanspreekt, lokaal is en relevant voor de doelgroep. Wij willen namelijk mensen die het minder goed hebben, een hart onder de riem steken. Zo hebben wij bijvoorbeeld ook ‘Help Us Aut’, voor mensen met autisme, gesteund met een jaarlijks uitje. Of het Jan Vissermuseum, Stichting Leergeld… Er zijn zoveel mooie doelen op te noemen.”

 

 

De Lionsclub organiseert allerlei acties om geld en/of goederen bij elkaar te sparen om te kunnen doneren. Bijvoorbeeld met Douwe Egberts-punten, waar later ontelbaar veel pakken koffie voor opgehaald konden worden. Of er worden speciale wijnen verkocht, een cabrio/oldtimerrit gereden, de creativiteit binnen de club is groot. Nu was het de beurt aan Stichting Duofietsen om een mooie donatie te mogen ontvangen.

 

 

Met onze stichting zorgen wij ervoor dat mensen die, om wat voor reden dan ook, niet meer zelfstandig kunnen fietsen, toch een mooie fietstocht kunnen maken”, lichten vrijwilligers en toch ook wel kartrekkers Flip van Meggelen en Hans Jussen toe. “Met een duofiets maakt een vrijwilliger samen met een gast een ritje van ongeveer 20 kilometer, met halverwege een tussenstop voor een lekker kopje koffie. We rijden zoveel mogelijk door het groen. En het is toch zo’n dankbaar werk”, vertelt het tweetal vol passie. “We fietsen veelal in de middag. We hebben het ook wel in de ochtend geprobeerd, maar dat bleek later niet echt werkbaar, omdat vele gasten afhankelijk zijn van zorg die vaak in de ochtend plaats vindt. Daarom fietsen we nu meestal ’s middags”, vertelt Flip.

“Onderweg zorgen we goed voor onze gasten. Op warme dagen zorgen we voor extra water onderweg, bij regen zorgen we voor de juiste bescherming en ook op koude dagen zorgen we voor een deken of beenwarmers of iets dergelijks. We willen dat de mensen optimaal kunnen genieten”, zegt hij enthousiast.

Hans vult hem aan: “En genieten doen ze zeker. Je merkt de blijdschap bij de mensen. Dat fietsen betekent echt heel veel voor ze. Daar geniet ik van. Het is zo mooi! Zo heb ik wel eens een man die lijdt aan dementie op de duofiets, die vertelt 100 keer hetzelfde, maar je ziet hem tijdens de rit gewoon opbloeien. Dan gooit hij zijn armen in de lucht en roept: ‘Jonge, wa zen wai toch gezegend da wai lekker in da zonneke buiten in de natuur mogen fietsen!’. Dat is toch geweldig”, vertelt Hans met een lach op zijn gezicht.

 

 

Achter de schermen komt er nog een hoop geregel bij kijken, denk aan planningen maken, de fietsen stallen, onderhoud, fondsenwerving, vrijwilligers zoeken etc. De heer Van der Avoort onderschrijft dit: “Er komt zoveel meer bij kijken dan wat de leek kan inschatten.”

 

 

Stichting Duofietsen Helmond is ontzettend blij met de donatie. “Zo kunnen we nog meer gasten een ontspannen fietsmiddag bezorgen, daar doen we het toch voor. We hebben nu 10 fietsen, plus een riksja en een rolstoelfiets, waar je dus een rolstoel op kunt zetten. We bieden onze diensten overigens ook aan privépersonen aan”, besluit Hans. “Ook voor hen kunnen wij een onbezorgd uitje verzorgen.”

 

 

Stichting Duofietsen Helmond is de Lionsclub Gewest Helmond ontzettend dankbaar voor deze gulle gift. Zij zullen de fiets uit naam van de Lionsclub (inclusief vlaggetje!) gebruiken om ‘goed te doen voor het Helmondse’.

 


 

Dankzij het initiatief van Savant de Eeuwsels, waar Savant Rivierenhof zich bij aansloot,is Savant Zorg de Koningsdag Challenge 2021 aangegaan.

 

Ze hadden alles in hun huizen oranje versierd èn wonnen de challenge.

Namens het Helmonds Oranje Comité mocht de winnaar 400 Euro aan een goed doel schenken.

 

Stichting Duofietsen Helmond was zeer vereerd en blij met de keuze die gemaakt is en mocht vandaag een cheque uit handen van Anja Van Bergen van Savant Zorg ontvangen.

 

Daphne, Flip, Hans, Henk, Marjolijn en Wilma (niet op de foto, want fotograaf) waren, uiteraard met een aantal Duofietsen, present om dit gulle gebaar aan te nemen.

 

Dat geld zullen we goed gebruiken zodat we kunnen blijven duofietsen als het straks weer kan en mag , natuurlijk ook met de bewoners van de instellingen van Savant.

 


Per 1 mei 2021 is het voortaan ook mogelijk om bij de Stichting Duofietsen Helmond een Duofiets te huren of in bruikleen te nemen. Voor meer info klik hier


Handig overzicht van de Gemeente Helmond

 

Wat kan ik vinden op www.socialekaarthelmond.nl?

 

Op de Sociale kaart Helmond staat een overzicht van niet-commerciële organisaties en initiatieven waar iedere inwoner van Helmond in principe gratis gebruik van kan maken.

De opgenomen organisaties hebben allen iets te bieden voor inwoners met een ondersteuningsvraag.

Voor wie is de sociale kaart?
Inwoners én professionals vinden hier allerlei vrij toegankelijke ondersteuningsmogelijkheden in onze stad. Je kunt zoeken op rubrieken, zoektermen of organisaties. Verder is er een mogelijkheid om te filteren op wijken.  

Klik eens op www.socialekaarthelmond.nl  en vertel het door!

 

 


Een van onze vrijwilligers bij Duofietsen Helmond Guus van Bavel is samen met zijn vrouw bij Plan! Helmond vrijwilliger van de maand januari en februari 2021 geworden !!!

Guus en Annie van harte gefeliciteerd!

Voor bijzonderheden klik rechtsboven op het logo van Plan!


Lieve vrijwilligers, vrienden, sponsoren en andere relaties van Stichting Duofietsen Helmond,


Woensdagochtend 17 maart 2021 kregen we een verschrikkelijk bericht:
onze Jan van Schaik uit Helmond is overleden.
Tijdens het Nordic Walking in de bossen van Stiphout kreeg hij een hartaanval.
Het is onvoorstelbaar als je weet hoe actief Jan was, alleen al als vrijwilliger en medebestuurder bij ons, hoe intens hij de dingen deed, met hart en ziel en voor 200%. Hij stond vol in het leven. Het is niet te bevatten.


Onze gedachten gaan uit naar Elly, de kinderen en kleinkinderen. Zij zullen hem verschrikkelijk missen. Wij wensen hen heel veel sterkte toe met dit verlies.
Wij zijn dankbaar voor wat onze Jan allemaal voor Stichting Duofietsen Helmond en haar gasten betekend heeft. Ook wij zullen hem ongelooflijk missen.


Het bestuur van de Stichting Duofietsen Helmond:

Flip, Henk, Marjolijn en Daphne.
Helmond, 19 maart 2021.


Een prachtig verslag van een echte fietser : Jos


ENGIE Energie heeft via hun programma ENGIE Doet! een financiële bijdrage geleverd aan de Stichting Duofietsen Helmond, waarvoor hartelijk dank, in het bijzonder aan onze vrijwilligster Wilma.

Hieronder het verhaal zoals op de interne ENGIE website is geplaatst.

Een van de aanvragen uit de eerste landelijke ronde van ENGIE Doet! is gedaan door onze collega Wilma Tax. Zij deed een aanvraag voor de aanschaf van een aantal nieuwe accu’s voor elektrische duofietsen. De Stichting Duofietsen Helmond, waar Wilma vrijwilliger is, wil door middel van duofietsen ontmoeting stimuleren en eenzaamheid bestrijden. Vele vrijwilligers trekken er met name met ouderen en mindervalide personen op uit met de duofiets.

 

Ondersteuning
Omdat de gast aan boord van de fiets naar vermogen mee fietst, is ondersteuning van een accu zeer welkom tijdens de uitjes in Helmond en omstreken. Een aantal van de oudere accu’s was inmiddels aan vervanging toe. ENGIE Doet! heeft een bijdrage geleverd zodat de stichting er, na de coronaperiode, weer volop met haar gasten op uit kan trekken.

 


Univé, Supporter van Sport

‘Mensen leven enorm op van deze fietstochten’

 

 

 

Als Supporter van Sport vindt Univé sporten en bewegen belangrijk. Ook voor mensen met een handicap. Daarom is Univé partner van het platform Uniek Sporten van het Fonds Gehandicaptensport. Via dit platform draagt Univé als matchmaker bij aan diverse projecten. Zoals het crowdfundingsproject voor Stichting Duofietsen Helmond. Deze stichting organiseert sinds 2017 met ruim 100 getrainde vrijwilligers op doordeweekse middagen gezellige fietstochten voor mensen die niet alleen kunnen fietsen. Ouderen bijvoorbeeld, maar ook mensen met een fysieke en/of mentale beperking. “Elke middag vertrekken we in twee groepjes van maximaal zeven duofietsen”, vertelt bestuurslid Daphne Scholten. “We fietsen een uurtje, drinken onderweg gezellig koffie en fietsen terug.”

Blij met de steun
Elke rit heeft een ritleider die de route bepaalt en zorgt voor een veilige tocht. “Het is best lastig om steeds nieuwe routes te bedenken. Niet iedere vrijwilliger weet exact de weg in Helmond. Daarom zochten we financiële ondersteuning voor twee fietsnavigatiesystemen. We moeten het vooral hebben van giften.” Met de steun van Univé werd het benodigde bedrag, 600 euro, ingezameld. Daphne: “Daar zijn we heel blij mee. Met één druk op de knop toont het systeem diverse voorbeeldroutes. Zo kunnen meer vrijwilligers ritleider zijn. Het doet ons als vrijwilligers onbeschrijflijk veel plezier om te zien hoe blij mensen worden van het fietsen. Hoe ze opleven van de zon, de frisse lucht en de onderlinge gezelligheid. Als we ze ophalen, worden we als vrienden onthaald. Fantastisch.”

 

Lekker gefietst

 

Erik de Groot (54) fietst al vanaf het eerste uur mee met Stichting Duofietsen Helmond. Hij heeft er inmiddels zo’n 20 fietstochtjes op zitten. Erik kreeg na een ziekte 15 jaar geleden een visuele beperking en een fysieke beperking aan één been. “Voor die tijd was ik erg sportief, maar door mijn veranderende omstandigheden lukt dat niet meer”, vertelt hij. “Toch heb ik enorm de behoefte om eropuit te gaan. Om te beleven en te ervaren. Op de duofiets kom ik op plekken waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden. Ik vind het geweldig. Alleen al de beweging die ik krijg. De instelbare elektrische trapondersteuning zetten we uit, ik wil zelf meetrappen. De spierpijn een dag later neem ik voor lief. Dan weet ik: ik heb lekker gefietst!

Tijdens het fietsen en bij de koffie heeft Erik leuke gesprekken met de vrijwilligers en andere gasten. “Heel fijn is dat contact. We lachen en delen veel met elkaar. En ik geniet van de omgeving door wat ik voel, ruik en hoor.
In mijn leven wil ik me niet laten beperken door m’n beperkingen. Het fietsen heeft me lichamelijk en geestelijk fitter gemaakt. We fietsen nu even niet vanwege corona, maar als we straks weer opstappen ben ik de eerste die weer meegaat!”

 

 

 


De heer Antoni was model voor de foto met Stichting Duofietsen Helmond. In het verleden zat hij al vaker op zo’n fiets en ook nu was hij al snel enthousiast. Zijn vrouw kijkt met een glimlach toe. ‘Mijn man is al boven de 90, tot een paar jaar geleden heeft hij nog badminton gespeeld. Hij is nog heel fit. We redden ons samen goed, met ondersteuning van het logeerhuis en de dagbesteding.’ Toen meneer Antoni zijn geliefde Indische eten niet meer kon maken, ging het echtpaar naar de huisarts en werd de diagnose dementie gesteld. ‘Nu geniet hij nog steeds heel erg van Indische muziek, die liedjes kent hij allemaal nog.’  

 

 

 

‘Dubbel genieten’

 

 

 

Stichting Duofietsen Helmond bestaat pas een paar jaar, maar het heeft in die tijd heel veel mensen (zoals mindervaliden en eenzame mensen) een leuk middagje uit bezorgd. Ook mensen met dementie zijn van harte welkom om samen met een vrijwilliger de omgeving op een duofiets te ontdekken. Meetrappen mag, maar hoeft niet.

 

 

 

Aan animo heeft Stichting Duofietsen geen gebrek. Zowel vrijwilligers als ouderen stappen graag op de duofiets. Jan van Schaik van de stichting vertelt: ‘Je beleeft samen een dagje uit. Tijdens het fietsen komen de herinneringen en mooie verhalen als vanzelf naar boven. Natuurlijk hoor je wel eens een aantal keer hetzelfde verhaal, maar het belangrijkste is om te zien hoe fijn ze het tijdens zo’n middag hebben. Je merkt dat mensen met dementie hier ook oprecht van genieten.’ 

 

 

 

Puzzel
Sinds kort heeft de stichting, na een gedwongen pauze vanwege corona, de activiteiten weer opgepakt. ‘We zijn, met een mondkapje op, weer enkele dagen per week begonnen met fietsen. Onze vrijwilligers halen deelnemers op bij tal van instellingen. De duo’s fietsen zo’n twee uur, met een koffiepauze tussendoor. ‘Het is voor onze planners een hele puzzel om het aanbod aan vrijwilligers en deelnemers zo goed mogelijk te combineren.’

 

 

 

De stichting probeert het duofietsen voor zoveel mogelijk doelgroepen beschikbaar te maken. ‘Zo hebben we ook een rolstoelfiets.’ Om het voor vrijwilligers zo aantrekkelijk mogelijk te maken, gaat het om fietsen met elektrische ondersteuning. ‘We krijgen vaak de vraag of het zwaar trappen is. Daarom nodigen we alle nieuwe vrijwilligers uit om proef te komen draaien, dan merken ze dat het eigenlijk heel soepel gaat.’

 

 

 

Dubbel genieten
Deelnemers betalen 4 euro per rit, een bijdrage voor het koffie- of theemoment. Aan animo is momenteel geen gebrek. ‘De meeste vinden het heel fijn dat ze na zo’n lange periode weer naar buiten kunnen. En datzelfde geldt voor onze vrijwilligers. Ik zeg altijd: met een duofiets geniet je dubbel. Het is voor zowel de vrijwilliger als de deelnemer echt een dagje uit.’

 


 Hartelijk dank voor het mooie gebaar van de Jumbo Stiphout.

Via de manager Ralph heeft de Jumbo 80 flesjes water geschonken voor onze gasten zodat we dit seizoen voorzien zijn van voldoende verfrissing tijdens onze Duofiets-ritten!

 


 De tweede rit vond plaats op woensdag 5 augustus.

Het was een hele fijn fiets middag, we hebben genoten!

Eugène had een mooie rit uitgezet en we hebben koffie gedronken bij de Bundertjes.

 


Duofietsen is weer heel voorzichtig gestart met inachtneming van het protocol zoals vermeld bij ons clubhuis. Voorlopig alleen op maandag en woensdag, met inachtneming van de (weers-)voorwaarden.

 

Dus hebben we maandag 3 augustus weer een groep mensen blij gemaakt. De Ameide genoot van de (ingekorte) tocht ondanks  wat (ook technische) onvolkomenheden. De vrijwilligers werkten goed samen om alles op te vangen.

 

We hebben bij de Rijpelaal gezeten, mooi weer gehad en waren op tijd terug.

 

 

 

 Voor de kenners:

 

Het fietspad in Mierlo_Hout langs het spoor is opgebroken dus aan zuidkant van het spoor over de weg naar de stad rijden is beter.

 


Johan Doomernik is teruggetreden als secretaris van onze stichting wegens andere drukke werkzaamheden.

Johan blijft wel vrijwilliger bij ons en zal ons te allen tijde blijven bijstaan om bestuurlijke problemen op te lossen.

Wij bedanken Johan voor zijn enorme inzet in het bestuur en voor zijn kennis en kunde bij het materiaalbeheer.

 

Per heden is Marjolijn Klik toegetreden tot het bestuur van de Stichting Duofietsen Helmond. Wij heten haar welkom in het bestuur als de nieuwe secretaris van de Stichting Duofietsen Helmond en wensen haar veel succes!

 

Het bestuur, 30 juli 2020


De corona pandemie woekert door in de wereld.

 

Ook in Nederland, zijn we nog niet in een situatie, dat er dagelijks geen besmettingen meer worden gemeld.

 

Toch keert hier een “normalere” manier van leven weer een beetje terug.

 

In verschillende instellingen worden langzaam aan weer bezoekers en vrijwilligers toegelaten.

 

Een aantal verzorgingstehuizen blijft echter nog zo voorzichtig, dat nog maar weinig anderen, dan de strikt noodzakelijke mensen binnen mogen komen.

 

Ook thuiswonenden zijn het waarschijnlijk net zo beu als u en wij om “achter de geraniums” te blijven.

 

Gelukkig hebben virologen inmiddels (h)erkend, dat naar buiten gaan gezonder is dan binnen zijn.

 

Zo veel mogelijk frisse lucht is beter en UV straling doodt het coronavirus. De besmettingskans is flink afgenomen.

 

 

 

Daarom is het duofietsen in Helmond en omgeving nu ook weer toegestaan door RIVM, overheid en de gemeente.

 

Wel moet ook iedereen zelf, vrijwilliger en gast, zijn/haar eigen verantwoording nemen, want voor uw persoonlijke situatie moet u zelf beslissen.

 

Misschien acht u zich behorend tot een risicogroep en wil u nog liever niet duofietsen: dat kan en mag alleen u natuurlijk beslissen.

 

 

 

Maar het bestuur van Stichting Duofietsen Helmond heeft besloten het duofietsen per 1 augustus 2020 weer voorzichtig op te starten op enkele dagen per week.

 


Beste Duofietsvrijwilligers,

 

Een kleine update……

Helaas blijft de Duofiets-lockdown maar voortduren  en er is nog steeds geen vooruitzicht wanneer en hoe we weer kunnen gaan Duofietsen.

Omdat veel van onze gasten in zorginstellingen verblijven en daardoor ook vaak tot de risicogroep behoren, zijn die voor ons voorlopig niet toegankelijk.

Echter er zijn ook een aantal gasten die thuis verblijven.

Voor deze gasten is er wel geprobeerd om via aanvullende maatregelen te kijken of we toch niet kunnen gaan duofietsen.

 Zo zou er volgens sommigen (Fietsmaatjes in Leiderdorp) wel gefietst kunnen worden als er een kuch-scherm op de fiets tussen vrijwilliger en gast geplaatst wordt.

Tevens moeten er uitgebreide, goedgekeurde protocollen zijn geschreven.

Ik heb dit voorgelegd aan de GGD Brabant en aan de Gemeente Helmond maar die houden vast aan de basisregel van 1,5 meter afstand en dat is er dus niet op een Duofiets.

Een tussenscherm, gezichtsscherm of mondkapje  is volgens deze instanties  geen vervanging  van de 1,5 m. afstand en dus niet toegestaan op een Duofiets.

 De regeling kan overigens lokaal verschillend zijn.

We kunnen uiteraard niet riskeren dat als we gaan duofietsen er mensen daardoor besmet raken.

 Ook willen we niet dat er een boete van 2x € 390,- aan 1 duofiets blijft hangen….

We blijven echter hopen op versoepelingen  zodat we eindelijk  weer kunnen gaan Duofietsen.

 

4 juni 2020

 


Ondanks de huidige moeilijke omstandigheden voor ondernemers vanwege het coronavirus heeft onze sponsor Deelen Stoffen en Gordijnen aan de Houtse Parallelweg te Helmond toch gemeend de Stichting Duofietsen Helmond extra te moeten helpen met een aantal voor ons noodzakelijke onderdelen voor de inrichting van ons clubhuis.

Waarvoor onze welgemeende dank!

 


Helaas zijn we inmiddels allemaal op één of andere manier getroffen door het Corona virus.

Niet dat bij elk van ons het virus al door de gelederen kruipt, maar dan toch minstens dat je bijvoorbeeld geen WC-papier meer hebt en je je met een ouwe krant moet behelpen.

Alle gekheid op een stokje: voor veel mensen in onze doelgroep is het nu wel spannend en moeten we er alles aan doen om besmetting te voorkomen.

Natuurlijk gaan onze fietsen nu ff niet van stal. We zullen meewerken om te proberen de verspreiding van het virus zo veel mogelijk te voorkomen of vertragen.

Voorlopig dus helaas geen ritten. Dat zullen jullie begrijpenDhr. Claassen van Claassen Gordijnstoffen en meubelstoffen heeft de stof voor de stoelkussentjes gedoneerd aan de Stichting Duofietsen Helmond.

De stof is watervast en als we dit jaar fietsen en lekker zitten weten we wie hier mede voor gezorgd heeft. Bij voorbaat dank hiervoor namens onze gasten.

Claassen heeft een uitgebreide collectie gordijnen en meubelstoffen en heeft zijn showroom aan de Pater Bollen straat 9-11 in Helmond. 

Over ongeveer 2 maanden zit hij met zijn bedrijf in Mierlo in het pand van van Heeswijk meubelen en slapen Nijverheidsweg 1. 

zie ook onze pagina: Sponsors


Onze eerste reclamebord-sponsors


Hartelijk dank aan de firma Spirotech voor deze bijzonder gulle gave......


Surprise voor het bestuur!

Dat was een verrassing !!!!!!

Op 29 januari zouden net aan onze bestuursvergadering beginnen, toen er plotseling gebeld werd en er iemand aan de deur stond met een cadeautje: De LEV groep en de gemeente Helmond  hadden ons bestuur genomineerd als "super-bestuur"!

En we wisten niet eens dàt we genomineerd waren........ en door wie.

Een dubbele verrassing, waar we natuurlijk allemaal heel blij en trots op mogen zijn. We willen degene die hiervoor gezorgd heeft langs deze weg hartelijk danken voor de voordracht.

Maar een "super-bestuur" kan natuurlijk niet zonder al die vele andere "supersterren", : onze vrijwilligers!

Daar zijn wij dan ook weer heel trots op, op onze beurt!

 

Nogmaals hartstikke bedankt. We voelen ons gevleid.

 

Bestuur Stichting Duofietsen Helmond.

 


Uitbreiding van onze duofietsen voorraad:  Een duofiets en, heel bijzonder,een RIKSJA!

Met dank aan de LEV groep............

ze moeten alleen nog even nagekeken worden op veiligheid en bruikbaarheid door onze technici.Op 8 november werd in het paviljoen van Speeltuin Helmond West het jaarlijks feestje voor de vrijwilligers van Stichting Duofietsen Helmond gehouden. Namens het bestuur  bedankte onze voorzitter ALLE vrijwilligers voor hun inzet. Mede dankzij de grote opkomst werd het nog een erg gezellige middag....

Hieronder wat sfeerbeelden.

  Petje af!


Alle mensen die via de Rabo Clubsupport actie op ons gestemd hebben, hartelijk bedankt !!

Een bedrag van  1500 euro!

 

GEWELDIG!!!!!


Eind september 2019..............

Het weer gaat afnemen. Het wordt wat natter kouder en winderiger.

Onze gasten zijn hier meer gevoelig voor dan de vrijwilligers. Dat komt natuurlijk omdat onze vrijwilligers goed in beweging zijn.

Maar onze Stichting is niet voor één gat te vangen. Wij zorgen goed voor onze gasten.

 

Als ze het dus wat koud krijgen dan pakken we ze warm in en genieten ze toch van een mooie rit.Pech onderweg....

(door een van onze verslaggevers)

Iedereen die wel eens fietst krijgt ooit te maken met een kapotte band. Zo ook bij een van onze Duofiets ritten. Bij Tuincentrum van de Velden in Bakel, overigens een zeer gewaardeerd koffieadres van ons, moest de band gerepareerd worden. Onderweg hadden we hem (de band) al een paar keer opgepompt.

Hij (de band) liep telkens opnieuw leeg. Terwijl de gasten, die we op de fiets in de schaduw hadden geplaatst, met elkaar in gesprek gingen begonnen de vrijwilligers aan het plakken van de band. Na ongeveer 10 minuten hebben we onze tocht weer voortgezet. Door het mooie weer en de koffie bij McDonald's hadden we weer een tocht waarover de gasten uiterst tevreden waren.

En dus dan ook de vrijwilligers.....


Rawhide

Na een 20 minuten lekker gekletst te hebben met elkaar, hebben we onze gasten weer op de fietsen geplaatst een controlecheque uitgevoerd en toen hebben we ons opgesteld om een mooie foto te maken voor de ingang van de Mac. Na head 'em up, move 'em on, Rollin, Rollin,Rollin Rawhide gingen we weer op pad en na een gedeelte door de Rijpelberg te hebben gefietst,  zijn we het kanaal weer overgestoken via de fietsbrug. en zijn we met een kleine omweg teruggefietst naar de Moeraseik. De gasten waren enthousiast, vonden het een mooie route en boden zich al weer direct aan voor een volgende rit.

Nadat we iedereen weer naar de juiste plek of  rollator begeleid hadden, klonk weer  head 'em up, move 'em on, Rollin, Rollin,Rollin Rawhide en  hebben we de terugreis aangevangen.

Het weer was ook voortreffelijk dus na het innen van de persoonlijke bijdrage klonk het  head 'em up, move 'em on, rollin' rollin' rollin' Rawhide, en we waren op weg. Langs het kanaal de brug over en gedeeltelijk door Dierdonk. Langs de palingrokerij naar Berkendonk. Daar merkte een van de vrijwilligers op dat hij nog een mooi stukje aanvulling van de route had. De Ritleider liet hem voorop rijden. Na een 500 meter gereden te hebben reden we in een fuik omdat een grote machine het bermgras aan het maaien was en we er niet langs konden. Er werd om gelachen en na enige tijd maakte de machine toch plaats om ons treintje door te laten. Via de Rakt kwamen we op de Deurneseweg en na die een stuk gevolgd te hebben kwamen we voor het eerst bij Mc Donald voor ons gebruikelijk kopje koffie of thee. Ondanks dat deze keten toch meer gericht is op jongere bezoekers, werden we heel enthousiast en spontaan ontvangen. We gingen buiten zitten en de koffie, thee en cappuccino werden netjes en heel vriendelijk gebracht. En dat voor € 1,- per stuk. Toch een geweldige service vind ik. 

 

 

Na een 20 minuten lekker gekletst te hebben met elkaar, hebben we onze gasten weer op de fietsen geplaatst een controlecheque uitgevoerd en toen hebben we ons opgesteld om een mooie foto te maken voor de ingang van de Mac. Na head 'em up, move 'em on, Rollin, Rollin,Rollin Rawhide gingen we weer op pad en na een gedeelte door de Rijpelberg te hebben gefietst,  zijn we het kanaal weer overgestoken via de fietsbrug. en zijn we met een kleine omweg teruggefietst naar de Moeraseik. De gasten waren enthousiast, vonden het een mooie route en boden zich al weer direct aan voor een volgende rit.

Nadat we iedereen weer naar de juiste plek of  rollator begeleid hadden, klonk weer  head 'em up, move 'em on, Rollin, Rollin,Rollin Rawhide en  hebben we de terugreis aangevangen.

 

Al met al een geslaagde middag zeker als je de gasten ziet lachen van oor tot oor.


Woensdag 7 aug 2019 bij het kasteel van Helmond


Maandag 29 juli 2019 bij het Warande dierenpark


Vrijdag 12 juli 2019 rit met de Moeraseik


DUOFIETSERS WORDEN VRIJWILLIGE BRANDWEERMANNEN

Afgelopen vrijdag 21 juni 2019 was de stichting Duofietsen met een aantal gasten een leuk ritje aan het maken door Helmond en Aarle-Rixtel. De gasten hadden volop genoten en kregen als toegift nog een bermbrandje te zien. Langs het kanaal in de berm van de Aa nabij het koeienpad werd hun aandacht getrokken door een bermbrandje. 

De brandweer was al op de hoogte gesteld en onderweg. Nadat zij de gasten op een veilige afstand hadden gezet kwamen de vrijwilligers direct in actie om de beginnende brand te blussen. In eerste instantie werden hiervoor de flesjes meegenomen drinkwater gebruikt. Omdat dit niet afdoende was, ging een van de vrijwilligers, ondanks het risico van een nat pak, met een daar gevonden oud kinderbadje water scheppen uit de Aa. Hiermee kon het brandje worden geblust en bleef alleen een hoop rokende gras en riet achter. De brandweer heeft de nog smeulende plek verder gedoofd.Dinsdag 30 april heeft onze Stichting Duofietsen Helmond de rustpauze tijdens de rit gehouden bij dagbesteding “ Thuis bij Mientje” in een prachtige entourage. Onder het genot van een heerlijk kopje koffie of thee met een lekker koekje erbij gezellig gekletst met onze gasten maar ook met Christel en haar gasten. Dit adres is zeker aan te bevelen aan iedereen die een leuke dagbesteding zoekt op een prachtige locatie. Mogelijk gaat de Stichting Duofietsen in de toekomst onderdeel van de dagbesteding uitmaken.


Reactie Oranje comité Koningsdag Stiphout

We zagen rond een uur of 5 een aantal mensen heel gezellig terugkomen van de fietstocht met inderdaad al leuke reacties. Van Annette kregen we ook terug te horen dat de mensen er wat betreft het weer ertegenop zagen, maar achteraf het “voor geen goud hadden willen missen”. De Duofietsen zijn gewoon ook superfijn voor de mensen die wat minder ter been zijn. Dus ook voor jullie hartelijk dank voor de hulp en voor de bijdrage aan een leuke, gezellige dag voor de mensen. Inderdaad voor herhaling vatbaar!

 

Michiel


Koningsdag 2019 Stiphout

 We hebben die dag genoten, samen met onze vrijwilligers en natuurlijk onze gasten!
Het was prima georganiseerd en er was goed ingespeeld op de mindere weersomstandigheden.Na een voortreffelijke gratis lunch .......

konden wij om 14.30 verzamelen en samen met onze duofietsgasten en de huifkar konden wij beginnen aan de historische fietstocht. Weer diverse historie geleerd en bijna droog aangekomen bij kasteel Croy , konden we daar genieten van de goede koffie en de lekkere koningsdag-traktatie.

 

De mooie film over landgoed Croy was de slagroom op te taart! Harry en Bert ook hartstikke bedankt voor de verhalende begeleiding tijdens de fietstocht!

Trouwens meteen weer een koffieadres erbij tijdens onze vele duofietstochten. Zeer gastvrije mensen die nieuwe Croy beheerders!De geringe buien en wat wind onderweg zorgden voor wat tegenslag (1 of meer paraplu’s overleefden het niet).

Vandaag ontving onze penningmeester jullie gulle gift a €100,-  waarvoor onze hartelijke dank!

Voor herhaling vatbaar!

 

Toine

 Stichting Duofietsen Helmond

 


De kop is eraf!!

Beste vrijwilligers,

"De kop is er af, we zijn vertrokken". Sinds 1 april fietsen we weer dagelijks in de middag in en rond Helmond. Die eerste rit van het seizoen was geen grap, maar heel heus. We hadden prachtig weer en een mooie route. Het ging naar Aarle-Rixtel op deze eerste rit met mensen van onder andere de Blindensoos. Het was warm genoeg om heerlijk buiten in het zonnetje te zitten bij Snoep-Jantje. Heel gezellig. Gast Jan heeft me geleerd hoe ik de twintig en vijftig muntjes beter uit elkaar kan houden: op de rand van de 20 Eurocent muntjes zitten slechts enkele kerfjes!!  Jan weet zo direct of hij een 20 cent of 50 cent vast heeft. Weer wat geleerd!

Bijna alle door-de-weekse dagen van de afgelopen weken hebben we gefietst. Een enkele keer was het te koud en/of te nat. De eerste weken waren af en toe nog frisjes. In de mandjes achterop of in onze kast in de fietsenstalling liggen warme wanten en omslagdoeken. We hebben ze gebruikt als het wat aan de koude kant dreigde te worden.

Wat zijn we blij verrast met de beenwarmers, gebreid door de lieve dames van het  Alphonsus. Wat een schatten, he?                                   

 

 Voor onze Duofietsers gebreid, zodat onze gasten er altijd warm bij kunnen zitten.  We hebben ze ook al  gebruikt, het was een uitkomst.

Ook hebben we al weer een aantal fijne middagen kunnen verzorgen en veel blije gezichten gezien. Soms waren dat gezichten "van vorig jaar", maar er waren ook weer "nieuwe". Zowel bij de gasten als bij de vrijwilligers trouwens. Maar liefst 25 nieuwe vrijwilligers hebben zich al aangemeld in de eerste maanden van dit jaar en we hebben dus al 3 opleidingsmiddagen verzorgd. De meeste aspirant vrijwilligers zijn ook daarna meteen al eens ingepland en hebben hun eerste echte duofietsmiddag succesvol meegefietst

Hoewel het  duofietsseizoen 2019 bij ons pas op 1 april begon, waren er toch al een paar "verzoeknummers" in maart. Zo is er een hele fijne fietsmiddag verzorgd met en voor het Thomashuis. Geert en Toine hadden een mooie route uitgezocht en een leuke uitnodiging verstuurd naar de gasten voor hun "Dino-route".

Op 15 maart met NLDoet hebben burgemeester en wethouders ons geholpen een extra fietsdag te realiseren. Die dag maakten onze gasten van de gelegenheid gebruik om een paar politieke vragen in de groep te gooien en plaagden de verschillende politieke kleuren elkaar naar hartenlust. Chris en de burgemeester echter zijn "vrienden voor het leven" (volgens hem...). Het werd  een heel vrolijk en gezellig gebabbel. Wat hebben we gelachen en genoten van de rit. Na de thee/koffiepauze  waren de wethouders stoer genoeg om zelfs door wat fikse regenbuien te fietsen en iedereen weer netjes terug te brengenDat waren echter de geoorloofde maartse buien. En ook april doet wat hij wil, maar hopelijk ook wat wij willen: heel veel mooi fietsweer. Laat nou de lente met al het frisse groen maar helemaal losbarsten. We zijn er klaar voor.

Groetjes,

Daphne

Stichting Duofietsen Helmond

 

En oh ja: vergeet niet de Koningsdag te bezoeken: Duofietsen is ook van de partij in Stiphout en we fietsen mee in de historische tocht naar het kasteel van Croy!.