WIST-U-DAT:

1) we een gloedspiksplinternieuwe aanhanger hebben met fluisterkisten, zodat we geen last van lawaai hebben onderweg ?

2) er een goede binnenvoering in de koffers zit, zodat niets kan rammelen of kapot kan gaan?

3) we een uitgebreide EHBO kist mee kunnen nemen in de aanhangers en die compleet houden?

4) we een takel in onze fietsenstalling gemonteerd hebben om makkelijker en beter onderhoud te geven aan de fietsen?

5) we in 2020 voorzichtig gaan beginnen met een preventief onderhoudsplan, zodat het minder vaak moet voorkomen dat fietsen plotseling uitvallen?

6) het bestuur een heel geldwervingsplan heeft opgezet van donateurs, fondsen, subsidie en sponsoren om aan geld te komen?

 7) sponsoren betalen om hun naam op de fietsen te krijgen?

8) daarvoor super mooie borden zijn gemaakt, die op de fietsen gemonteerd zijn?

9) we op dit moment al een vijftal bedrijven hebben die een reclame bord op onze fietsen betaalt?

10) na bijna een jaar de glazen deur naar ons opleidingslokaaltje/ vergaderruimte/ wachtruimte gerepareerd is?

11) we het toch nog steeds een enge deur vinden?

12) voor het ophangen van de hesjes we een nieuwe kapstok hebben in ons clubhuis?

13) er  weer uitbreiding is in het aantal gasten en zorginstellingen?

14) we een ervaringsuitwisseling hebben gehad met het bestuur van Duofietsen Mierden?

15) we nog steeds een tekort hebben aan ritleiders……………?

16) het bestuur en daarmee natuurlijk de hele stichting uit een twintigtal is verkozen tot "supervrijwilliger" door gemeente en LEV groep?

17) we blij verrast waren genomineerd te zijn?

18) Johan en Anneke de doos overheerlijke bonbons, die daarbij hoorde, hebben leeggegeten tijdens een zaterdag hard poetsen…………….?

 

Bestuur Stichting Duofietsen Helmond, feb. 2020.


Surprise voor het bestuur!

Dat was een verrassing !!!!!!

Op 29 januari zouden net aan onze bestuursvergadering beginnen, toen er plotseling gebeld werd en er iemand aan de deur stond met een cadeautje: De LEV groep en de gemeente Helmond  hadden ons bestuur genomineerd als "super-bestuur"!

En we wisten niet eens dàt we genomineerd waren........ en door wie.

Een dubbele verrassing, waar we natuurlijk allemaal heel blij en trots op mogen zijn. We willen degene die hiervoor gezorgd heeft langs deze weg hartelijk danken voor de voordracht.

Maar een "super-bestuur" kan natuurlijk niet zonder al die vele andere "supersterren", : onze vrijwilligers!

Daar zijn wij dan ook weer heel trots op, op onze beurt!

 

Nogmaals hartstikke bedankt. We voelen ons gevleid.

 

Bestuur Stichting Duofietsen Helmond.

 


WIST-U-DAT:

 1.  Onze Stichting haar 3de levensjaar in gaat?
 2. We in december 2019 nog verblijd zijn met 2 gebruikte fietsen?
 3.  Die geschonken zijn door de LEV-groep?
 4. Het bestuur heel blij is met de gele duofiets en de rode riksja?
 5. De technici de gele fiets al klaar hebben voor gebruik, maar de riksja nog wat sleutelwerk eist?
 6.  Er hard aan gepoetst is om deze fietsen en alle 11 fietsen in totaal er weer als bijna nieuw uit  te laten zien?
 7. We nu met twee leuke groepen kunnen gaan rijden per middag in 2020 en vinden dat we hiermee bijna aan ons maximum zitten?
 8.  Er nog wel extra ritleiders voor nodig zijn?
 9. En dat die voorbeeld routes kunnen meekrijgen en alle hulp die nodig mocht zijn?
 10.  En we dus nog veel meer vrijwilligers kunnen gebruiken?
 11. Dat onze penningmeester Henk voor alle vrijwilligers helpt zorgen voor een gratis VOG (verklaring Omtrent Gedrag)?
 12. Deze VOG tegenwoordig door vele instanties waar we mee samenwerken als vereist wordt gesteld?
 13. Er meer nieuwtjes en informatie te lezen zijn op deze website?  

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Uitbreiding van onze duofietsen voorraad:  Een duofiets en, heel bijzonder,een RIKSJA!

Met dank aan de LEV groep............

ze moeten alleen nog even nagekeken worden op veiligheid en bruikbaarheid door onze technici.


Op 8 november werd in het paviljoen van Speeltuin Helmond West het jaarlijks feestje voor de vrijwilligers van Stichting Duofietsen Helmond gehouden. Namens het bestuur  bedankte onze voorzitter ALLE vrijwilligers voor hun inzet. Mede dankzij de grote opkomst werd het nog een erg gezellige middag....

Hieronder wat sfeerbeelden.

  Petje af!


Alle mensen die via de Rabo Clubsupport actie op ons gestemd hebben, hartelijk bedankt !!

Een bedrag van  1500 euro!

 

GEWELDIG!!!!!


Eind september 2019..............

Het weer gaat afnemen. Het wordt wat natter kouder en winderiger.

Onze gasten zijn hier meer gevoelig voor dan de vrijwilligers. Dat komt natuurlijk omdat onze vrijwilligers goed in beweging zijn.

Maar onze Stichting is niet voor één gat te vangen. Wij zorgen goed voor onze gasten.

 

Als ze het dus wat koud krijgen dan pakken we ze warm in en genieten ze toch van een mooie rit.Pech onderweg....

(door een van onze verslaggevers)

Iedereen die wel eens fietst krijgt ooit te maken met een kapotte band. Zo ook bij een van onze Duofiets ritten. Bij Tuincentrum van de Velden in Bakel, overigens een zeer gewaardeerd koffieadres van ons, moest de band gerepareerd worden. Onderweg hadden we hem (de band) al een paar keer opgepompt.

Hij (de band) liep telkens opnieuw leeg. Terwijl de gasten, die we op de fiets in de schaduw hadden geplaatst, met elkaar in gesprek gingen begonnen de vrijwilligers aan het plakken van de band. Na ongeveer 10 minuten hebben we onze tocht weer voortgezet. Door het mooie weer en de koffie bij McDonald's hadden we weer een tocht waarover de gasten uiterst tevreden waren.

En dus dan ook de vrijwilligers.....


Rawhide

Het is vrijdag 16 augustus en vandaag stond er een Duofietsrit gepland met gasten van de Moeraseik. 

Na aankomst bij de stalling was ik bezig met enige standaard voorbereidingen te treffen. Ruim op tijd kwamen de vrijwilligers binnen, die meteen begonnen met de fietsen buiten te zetten. Ieder deed voor zich een gedeelte van de voorbereidingen. Een gezellig en prettig groepje vrijwilligers. Rond half twee kwamen we bij de Moeraseik aan. Er stonden 6 gasten klaar. We hadden gerekend op 7. Dus moest een andere gast even de betreffende optrommelen. Toen deze gevonden was gaf ik aan dat hij hiermee minpunten had gescoord. Hij vroeg of dit af te kopen was en gaf onze Stichting een kleine fooi. Dus alles was meteen kwijtgescholden. Ook hier hadden we te maken met een heel gezellig groepje gasten, die er echt zin in hadden. We hadden onze rolstoel voor de voorzichtigheid meegenomen. De betreffende man had zelf ook een standaard rolstoel waarvan een voetsteun echter van was afgebroken. Een technische man van de instelling kon dit snel tijdelijk repareren met een tie-wrap . 

Het weer was ook voortreffelijk dus na het innen van de persoonlijke bijdrage klonk het  head 'em up, move 'em on, rollin' rollin' rollin' Rawhide, en we waren op weg. Langs het kanaal de brug over en gedeeltelijk door Dierdonk. Langs de palingrokerij naar Berkendonk. Daar merkte een van de vrijwilligers op dat hij nog een mooi stukje aanvulling van de route had. De Ritleider liet hem voorop rijden. Na een 500 meter gereden te hebben reden we in een fuik omdat een grote machine het bermgras aan het maaien was en we er niet langs konden. Er werd om gelachen en na enige tijd maakte de machine toch plaats om ons treintje door te laten. Via de Rakt kwamen we op de Deurneseweg en na die een stuk gevolgd te hebben kwamen we voor het eerst bij Mc Donald voor ons gebruikelijk kopje koffie of thee. Ondanks dat deze keten toch meer gericht is op jongere bezoekers, werden we heel enthousiast en spontaan ontvangen. We gingen buiten zitten en de koffie, thee en cappuccino werden netjes en heel vriendelijk gebracht. En dat voor € 1,- per stuk. Toch een geweldige service vind ik. 

 

 

Na een 20 minuten lekker gekletst te hebben met elkaar, hebben we onze gasten weer op de fietsen geplaatst een controlecheque uitgevoerd en toen hebben we ons opgesteld om een mooie foto te maken voor de ingang van de Mac. Na head 'em up, move 'em on, Rollin, Rollin,Rollin Rawhide gingen we weer op pad en na een gedeelte door de Rijpelberg te hebben gefietst,  zijn we het kanaal weer overgestoken via de fietsbrug. en zijn we met een kleine omweg teruggefietst naar de Moeraseik. De gasten waren enthousiast, vonden het een mooie route en boden zich al weer direct aan voor een volgende rit.

Nadat we iedereen weer naar de juiste plek of  rollator begeleid hadden, klonk weer  head 'em up, move 'em on, Rollin, Rollin,Rollin Rawhide en  hebben we de terugreis aangevangen.

 

Al met al een geslaagde middag zeker als je de gasten ziet lachen van oor tot oor.


Woensdag 7 aug 2019 bij het kasteel van Helmond


Maandag 29 juli 2019 bij het Warande dierenpark


Vrijdag 12 juli 2019 rit met de Moeraseik


DUOFIETSERS WORDEN VRIJWILLIGE BRANDWEERMANNEN

Afgelopen vrijdag 21 juni 2019 was de stichting Duofietsen met een aantal gasten een leuk ritje aan het maken door Helmond en Aarle-Rixtel. De gasten hadden volop genoten en kregen als toegift nog een bermbrandje te zien. Langs het kanaal in de berm van de Aa nabij het koeienpad werd hun aandacht getrokken door een bermbrandje. 

De brandweer was al op de hoogte gesteld en onderweg. Nadat zij de gasten op een veilige afstand hadden gezet kwamen de vrijwilligers direct in actie om de beginnende brand te blussen. In eerste instantie werden hiervoor de flesjes meegenomen drinkwater gebruikt. Omdat dit niet afdoende was, ging een van de vrijwilligers, ondanks het risico van een nat pak, met een daar gevonden oud kinderbadje water scheppen uit de Aa. Hiermee kon het brandje worden geblust en bleef alleen een hoop rokende gras en riet achter. De brandweer heeft de nog smeulende plek verder gedoofd.Dinsdag 30 april heeft onze Stichting Duofietsen Helmond de rustpauze tijdens de rit gehouden bij dagbesteding “ Thuis bij Mientje” in een prachtige entourage. Onder het genot van een heerlijk kopje koffie of thee met een lekker koekje erbij gezellig gekletst met onze gasten maar ook met Christel en haar gasten. Dit adres is zeker aan te bevelen aan iedereen die een leuke dagbesteding zoekt op een prachtige locatie. Mogelijk gaat de Stichting Duofietsen in de toekomst onderdeel van de dagbesteding uitmaken.


Reactie Oranje comité Koningsdag Stiphout

We zagen rond een uur of 5 een aantal mensen heel gezellig terugkomen van de fietstocht met inderdaad al leuke reacties. Van Annette kregen we ook terug te horen dat de mensen er wat betreft het weer ertegenop zagen, maar achteraf het “voor geen goud hadden willen missen”. De Duofietsen zijn gewoon ook superfijn voor de mensen die wat minder ter been zijn. Dus ook voor jullie hartelijk dank voor de hulp en voor de bijdrage aan een leuke, gezellige dag voor de mensen. Inderdaad voor herhaling vatbaar!

 

Michiel


Koningsdag 2019 Stiphout

 We hebben die dag genoten, samen met onze vrijwilligers en natuurlijk onze gasten!
Het was prima georganiseerd en er was goed ingespeeld op de mindere weersomstandigheden.Na een voortreffelijke gratis lunch .......

konden wij om 14.30 verzamelen en samen met onze duofietsgasten en de huifkar konden wij beginnen aan de historische fietstocht. Weer diverse historie geleerd en bijna droog aangekomen bij kasteel Croy , konden we daar genieten van de goede koffie en de lekkere koningsdag-traktatie.

 

De mooie film over landgoed Croy was de slagroom op te taart! Harry en Bert ook hartstikke bedankt voor de verhalende begeleiding tijdens de fietstocht!

Trouwens meteen weer een koffieadres erbij tijdens onze vele duofietstochten. Zeer gastvrije mensen die nieuwe Croy beheerders!De geringe buien en wat wind onderweg zorgden voor wat tegenslag (1 of meer paraplu’s overleefden het niet).

Vandaag ontving onze penningmeester jullie gulle gift a €100,-  waarvoor onze hartelijke dank!

Voor herhaling vatbaar!

 

Toine

 Stichting Duofietsen Helmond

 


De kop is eraf!!

Beste vrijwilligers,

"De kop is er af, we zijn vertrokken". Sinds 1 april fietsen we weer dagelijks in de middag in en rond Helmond. Die eerste rit van het seizoen was geen grap, maar heel heus. We hadden prachtig weer en een mooie route. Het ging naar Aarle-Rixtel op deze eerste rit met mensen van onder andere de Blindensoos. Het was warm genoeg om heerlijk buiten in het zonnetje te zitten bij Snoep-Jantje. Heel gezellig. Gast Jan heeft me geleerd hoe ik de twintig en vijftig muntjes beter uit elkaar kan houden: op de rand van de 20 Eurocent muntjes zitten slechts enkele kerfjes!!  Jan weet zo direct of hij een 20 cent of 50 cent vast heeft. Weer wat geleerd!

Bijna alle door-de-weekse dagen van de afgelopen weken hebben we gefietst. Een enkele keer was het te koud en/of te nat. De eerste weken waren af en toe nog frisjes. In de mandjes achterop of in onze kast in de fietsenstalling liggen warme wanten en omslagdoeken. We hebben ze gebruikt als het wat aan de koude kant dreigde te worden.

Wat zijn we blij verrast met de beenwarmers, gebreid door de lieve dames van het  Alphonsus. Wat een schatten, he?                                   

 

 Voor onze Duofietsers gebreid, zodat onze gasten er altijd warm bij kunnen zitten.  We hebben ze ook al  gebruikt, het was een uitkomst.

Ook hebben we al weer een aantal fijne middagen kunnen verzorgen en veel blije gezichten gezien. Soms waren dat gezichten "van vorig jaar", maar er waren ook weer "nieuwe". Zowel bij de gasten als bij de vrijwilligers trouwens. Maar liefst 25 nieuwe vrijwilligers hebben zich al aangemeld in de eerste maanden van dit jaar en we hebben dus al 3 opleidingsmiddagen verzorgd. De meeste aspirant vrijwilligers zijn ook daarna meteen al eens ingepland en hebben hun eerste echte duofietsmiddag succesvol meegefietst

Hoewel het  duofietsseizoen 2019 bij ons pas op 1 april begon, waren er toch al een paar "verzoeknummers" in maart. Zo is er een hele fijne fietsmiddag verzorgd met en voor het Thomashuis. Geert en Toine hadden een mooie route uitgezocht en een leuke uitnodiging verstuurd naar de gasten voor hun "Dino-route".

Op 15 maart met NLDoet hebben burgemeester en wethouders ons geholpen een extra fietsdag te realiseren. Die dag maakten onze gasten van de gelegenheid gebruik om een paar politieke vragen in de groep te gooien en plaagden de verschillende politieke kleuren elkaar naar hartenlust. Chris en de burgemeester echter zijn "vrienden voor het leven" (volgens hem...). Het werd  een heel vrolijk en gezellig gebabbel. Wat hebben we gelachen en genoten van de rit. Na de thee/koffiepauze  waren de wethouders stoer genoeg om zelfs door wat fikse regenbuien te fietsen en iedereen weer netjes terug te brengenDat waren echter de geoorloofde maartse buien. En ook april doet wat hij wil, maar hopelijk ook wat wij willen: heel veel mooi fietsweer. Laat nou de lente met al het frisse groen maar helemaal losbarsten. We zijn er klaar voor.

Groetjes,

Daphne

Stichting Duofietsen Helmond

 

En oh ja: vergeet niet de Koningsdag te bezoeken: Duofietsen is ook van de partij in Stiphout en we fietsen mee in de historische tocht naar het kasteel van Croy!.  


Ook de lokale kranten plaatsten een artikel over de activiteiten op 15 maart van de Stichting Duofietsen Helmond


Op Dinsdag 19 maart zijn een aantal bestuursleden en coördinatoren op (werk)bezoek geweest bij Van Raam in Varsseveld, de fabrikant van een deel van onze duofietsen.

Na een redelijke lange reis en een kleine lunch werden we hartelijk ontvangen door Melissa die ons eerst een presentatie gaf over de historie en de werkzaamheden bij Van Raam.

Vervolgens kregen we een uitgebreide en zeer interessante rondleiding in de nieuwe fabriek. Nadat onze vele vragen beantwoord werden kregen we de gelegenheid om op hun eigen testbaan een duofiets met 3 gastenplaatsen ( Fun train) en een nieuwe rolstoelfiets uit te proberen. 

Al met al een zeer geslaagde dag waardoor we beladen met ideeën en plannen als Stichting Duofietsen Helmond vooruit kunnen.

Op de  Foto's pagina staan de foto"s


Prachtig filmpje gemaakt door onze Geert !

In het kader van NLDoet  is op vrijdag 15 maart 2019 het voltallige college van Burgemeester en Wethouders van Helmond op bezoek geweest bij onze Stichting Duofietsen Helmond. Ook hebben ze allemaal met een aantal van onze regelmatige gasten een voor iedereen onvergetelijke Duofiets rit uitgevoerd.


Onze nieuwe stalling, vergaderruimte en verzamelpunt is bekend !! ( mèt keuken en toilet)


Beste vrijwilligers van Stichting Duofietsen Helmond,

Het voorjaar zit in de lucht en af en toe hoor ik de meesjes hun nieuwe liedjes al oefenen!! Dat betekent dat ons fietsseizoen ook al weer gauw gaat beginnen! Het is alweer bijna 1 april!

Niet dat we tot die tijd stilzitten: er is al veel gebeurd en er gaat nog veel meer gebeuren dit jaar. Natuurlijk gaan we ervoor om nog meer kilometers te fietsen dan de ruim 15000 van vorig jaar en natuurlijk gaan we ervoor om nog meer mensen een fijne middag te bezorgen dan vorig jaar......

We hebben jullie al verteld van onze plannen voor dit jaar 2019 tijdens de vrijwilligersmiddag in de Speeltuin Helmond West op 7 december van het afgelopen jaar.

Wij zeiden geld te willen inzamelen om tot maximaal 2 (gebruikte) fietsen te kunnen kopen in 2019. We hebben ook een mailtje uitgestuurd, wie er hierin mee wil denken. Dank voor de reacties en medewerking. Het is ons gelukt om genoeg in te zamelen om dit deel van het plan waar te kunnen gaan maken. Ook lopen er gesprekken voor samenwerking om de door anderen aangeschafte fietsen te mogen gebruiken.

Al onze huidige 7 fietsen zijn naar de fabriek teruggeweest voor een onderhoudsbeurt (garantie). Kleine mankementjes zijn verholpen en ze staan er weer helemaal glimmend bij.

Omdat we in 2019 geen gebruik meer kunnen maken van de container, zijn we druk bezig het nieuwe onderkomen te regelen en in te richten. Hoe dat is geworden kunnen jullie begin maart zien, als we jullie ook vragen om de fietsplanning op onze website weer in te vullen.

Zonder hier nu speciale namen te noemen willen we alle vrijwilligers bedanken, die meedenken om de planning verder op de rit te helpen, bedrijven te zoeken en aan te schrijven voor een bijdrage, helpen met het onderhoud en reparatie van de fietsen en natuurlijk in het algemeen :om tijd en energie te geven om mensen, die niet zelf kunnen fietsen een fijne middag te bezorgen!  Daar doen we het voor.

1 April trappen we ons seizoen 2019 af met de eerste rit!

Dus oefen gerust nog ff op de hometrainer of loop een paar keer extra de trap op en af, zodat alle spieren weer strak staan.  Begin maart sturen we de herinnering om de planning in te vullen en horen/zien jullie weer meer.

Groeten,

Namens het bestuur:

Daphne Scholten

voorzitter Stichting Duofietsen Helmond

 

www.duofietsenhelmond.nlIn het menu onder Jaarverslagen vindt u de resultaten en het financieel verslag over het jaar 2018


Einde Duofietsenseizoen 2018: 10 november

We hebben een fantastisch fietsjaar achter de rug. De Stichting Duofietsen Helmond is uitgegroeid en met name door de inzet van al onze vrijwilligers een bekend fenomeen in de stad geworden. Ze heeft door onze vrijwilligers voor heel veel gelukkige mensen-fiets-middagen gezorgd. Het fietsen met mensen, die dat zelf niet (meer) kunnen en hen een fijne middag bezorgen blijft het hart van onze Stichting.

Onze dank gaat natuurlijk daarom als eerste uit naar ALLE vrijwilligers maar  uiteraard ook naar onze sponsors en donateurs.

 

Bestuur Stichting Duofietsen Helmond Rabo Clubkas CampagneReacties gasten Blindensoos naar aanleiding van duofietsenrit op maandag 9 april 2018

 

Onze gasten van de blindensoos zijn laaiend enthousiast. Het is niet verwonderlijk natuurlijk,

normaal komen zij nauwelijks buiten. Het is fantastisch dat stichting Duofietsen dit mogelijk maakt.

De reacties waren o.a. dat de tocht heel goed georganiseerd was, een hele leuke tocht. Een van de gasten die nooit zelfstandig weg kan, vertelde dat hij zijn fietsmaatje kende, dat die dus wist waar hij woont, en zo kon zeggen dat de fietstocht ongeveer bij hem door de achtertuin ging. De vrijwilligers waren heel humoristisch, vertelden tijdens de koffiepauze moppen, en dat is nu precies wat ze nodig hebben. Een andere gast, die vaak wat depressief is, werd helemaal gelukkig van deze tocht. Zij was moe maar heel voldaan, komt er niet over uit gepraat. We hebben, zo zegt ze, ons rot gelachen. De ander vind het heel rustgevend en ontspannend. Allemaal zijn ze het er over eens dat de vrijwilligers heel behulpzaam zijn, en dat ze heel veel plezier beleeft hebben aan de fietstocht! Onze gast die helemaal blind is, vond het geweldig dat zijn begeleider steeds uitleg gaf over de omgeving, zo vormt hij zich een beeld.

Kortom is de mening van de gasten, dat het werkelijk perfect is. En iedereen vreselijk hun best doet.

Dit geeft zoveel meerwaarde aan hun leven dat steeds kleiner wordt naarmate ze steeds slechter gaan zien. Ze ruiken de natuur, voelen weer de wind door hun haren. Wat wij allemaal heel gewoon vinden is voor hun buitengewoon.

Allemaal hopen wij nog veel tochtjes te mogen maken!

 

Chapeau voor alle vrijwilligers!

                                                                                                                                                                             

 Rode Kruis Blindensoos

 


De Stichting Duofietsen Helmond organiseerde zaterdag 7 april  2018 de start van het duofietsen-seizoen.

Het bestuur had alles prima geregeld:

Een mooie locatie als De Cacaofabriek

Een zestal blinkende nieuwe duofietsen en een nieuwe rolstoelfiets.

Een professionele en erg leuke presentator.

Een leuk gezelschap om de start mee te maken.

Hoog bezoek om de dag een officieel tintje te geven.

Een stralende zon en een prettige temperatuur.

 

Onder het genot van de nodige versnaperingen heeft het aanwezige publiek in en om De Cacaofabriek kennis kunnen maken met het fenomeen duofietsen.

Samen met de presentator gaven enkele bestuursleden uitleg over het ontstaan en de voortgang van de Stichting Duofietsen Helmond. Ook enkele aanwezigen vertelden in warme bewoordingen over de noodzaak om mensen die de vrijheid van fietsen in de buitenlucht ontberen de mogelijkheid te geven dit toch te ervaren.

 

Burgemeester Elly Blanksma gaf uitvoerig aan hoezeer zij dit initiatief waardeert en door zelf als eerste een ritje op  een duofiets te maken was de start een feit.

.


Op donderdagochtend 22-maart 2018 was de Stichting Duofietsen Helmond door Rivierenhof in Brouwhuis uitgenodigd voor uitleg en demonstratie van hun Duofietsenplan. In de Rivierenhof wonen ouderen zelfstandig in hun eigen appartement waar zorg in de buurt  is in een zeer veilige en afgeschermde woonomgeving.

 

Twee bestuursleden en twee vrijwilligers  gingen door een lichte regen naar Brouwhuis om aan het verzoek te voldoen.

Daar waren in het restaurant ongeveer 40 bewoners verzameld voor gezamenlijk overleg door de locatie manager en  de begeleider Welzijn van Savant Helmond.

Na een gezellige ontvangst en enkele huishoudelijke mededelingen mochten we onze doelstelling uitleggen en toelichting geven op de resultaten van onze stichting in het afgelopen jaar.

Onze stichting maakt het mogelijk dat inwoners van de gemeente Helmond en omstreken die niet meer zelfstandig kunnen of willen fietsen, met een vrijwilliger een tochtje kunnen maken op een duofiets.

Verder werd uitleg gegeven over de aanleiding en de aanschaf van 6 Duofietsen , de stallingsfaciliteit en diverse hulpmiddelen middels diverse donaties en subsidies.  De geplande start van de Duofietsritten in de regio vindt plaats in april  2018.

Verder was er een demonstratie met uitleg over de Duofiets ter plekke (1 Duofiets hadden we kunnen binnenrijden in het restaurant), diverse personen wilden graag een kort proefritje maken in de hal van het gebouw.

Gewezen werd er op de elektrische ondersteuning, de eenvoudige instap met verdraaibare stoel, de mogelijkheid van instellingen tov stuur en pedalen, de speciale trappers voor houvast, een beschikbaar plateau om de voeten op te zetten en de mogelijkheid om licht mee te trappen of  juist de benen stil te houden.

Men werd steeds enthousiaster over dit plan en wij konden al  9 personen noteren als mogelijke kandidaten voor een dagdeel (dinsdag of vrijdagmiddag bv).

 

Al met al een nuttig en geslaagd bezoek.

Bestuur Stichting Duofietsen Helmond


Op maandag 22 januari 2018 heeft een afvaardiging van het bestuur een bezoek gebracht aan de blindensoos in het Rode Kruis gebouw in Helmond Noord (gebouw de Schabbert)

 

We werden enthousiast ontvangen met koffie en koekjes, deze soos bleek een gezellige huiskamer voor blinde of zeer slechtziende mensen uit de regio Helmond.

Na een duidelijke en enthousiaste uitleg door Jan wilden er na rondvraag maar liefst 13 mensen gaan fietsen. Men wilde zelfs wel wekelijks mee, maar dat werd uiteindelijk 1x per 2  weken.

Na een fysieke kennismaking met de fietsen en daadwerkelijk een korte rit in de omgeving was iedereen nog enthousiaster en ontstond er  vrijwel meteen nog een aparte groep van 4 fietsers die graag wekelijks willen fietsen!

 Ook een kopje koffie en wellicht wat lekkers in een restaurant rond de stopplaats vond men een goed idee.


Onze secretaris Johan Doomernik vertelt op de site van Ditisonzewijk.nl over  onze Stichting Duofietsen Helmond:

 

 Het is in Helmond nog niet zo heel goed bekend, maar wellicht hebt u ze al eens zien fietsen door de regio?

De vrijwilligers van de Stichting Duofietsen Helmond, die inwoners van de gemeente Helmond en omstreken die niet meer zelfstandig kunnen of willen fietsen, op een duofiets meenemen. Ze gaan fietsen met mensen met lichamelijke en/of verstandelijke beperking.

De stichting onderhoudt goede contacten met verzorgingshuizen en verpleegtehuizen.

Johan Doormernik is secretaris van de stichting en vertelt in een korte impressie hoe fijn het is om met een groepje rond te rijden, in de buitenlucht, samen in beweging door de bossen of de stad.

Ga je mee op de duofiets?

Een duofiets is een fiets met drie wielen waar met twee personen samen op kan worden gefietst. De deelnemer en de vrijwilliger zitten naast elkaar en hebben zo een optimaal contact met elkaar om te kunnen communiceren.

De vrijwilliger is de bestuurder en de bijrijder kan meefietsen maar ook gewoon meerijden. Er zijn drie keuzes om de pedalen in te stellen: de pedalen van de bijrijder bewegen mee met de pedalen van de hoofdbestuurder, de bijrijder moet meefietsen of de pedalen van de bijrijder bewegen onafhankelijk van de pedalen van de hoofdbestuurder.

Alle fietsen zijn uitgerust met een elektrische trapondersteuning waardoor het meetrappen van de deelnemer wel mogelijk is, doch niet meer noodzakelijk is.

Kijk voor meer informatie en aanmelden van vrijwilligers of bijrijders op Stichting Duofietsen Helmond of stuur een mail naar duofietsenhelmond@gmail.com

Zie ook onderstaande video.