Het duo fietsseizoen is helaas al weer voorbij dit jaar

Het is al weer voorbij, het fietsseizoen voor onze duo fietsers, zit er dus alweer op. Ondanks dat er vele uitvaldagen waren, hebben de duofietsers op de mooie dagen, weer veel passagiers blij gemaakt.  Vele gasten, die normaal niet meer op die mooie routes en gebieden komen, hebben de fietsers ze laten genieten, van een fijne middag op de fiets. Begon het seizoen allemaal wat aan de frisse kant met een regenbuitje, later in het seizoen werd het toch wel lekker warm.  Maar toch zijn er in totaal nog 81 ritten uitgevallen, door minder goede of te warme  weersomstandigheden. 

Planning

Over het algemeen loopt alles toch wel gesmeerd, maar er blijven altijd wel zaken die minder goed lopen. Het is en blijft vrijwilligerswerk en dat moet je ook niet onderschatten. Het kwam  helaas af en toe voor, dat vrijwilligers die zijn ingepland, ’s middag niet aanwezig zijn in de stalling, door allerlei plotselinge voorvallen. Dat is dan heel vervelend, omdat er ergens in Helmond mensen staan te wachten, om mee te gaan. Dan moet er bij het ophalen, iemand teleur gesteld worden, omdat er een fiets te weinig is of er moet iemand op het laatst nog gebeld kunnen worden. 

Waarderings bijeenkomst

Om een blijk van waardering te geven aan de 130 vrijwilligers die er momenteel zijn bij het duofietsen actief zijn, heeft het bestuur bij de afsluiting van het seizoen 2023, een saamhorigheid middag georganiseerd in de Geseldonk. De vrijwilligers ontmoeten elkaar in het fietsseizoen, wel in kleine groepjes bij het fietsen, maar om eens een keer per jaar bijeen te zijn, is deze middag een voortreffelijk idee. De voorzitter haalde een aantal statistieken, van het afgelopen seizoen naar voren, hoe het allemaal is verlopen. Er werd ook een speciale penning uitgereikt, die was aangemaakt voor al die vrijwilligers, die zich al 5 jaren hebben ingezet voor dit goede doel. Ook de vrijwilligers van de onderhoudsploeg, werden naar voren gehaald en in de bloemetjes gezet. Deze middag werd verder opgevrolijkt door Mia Dekkers, met haar verhalen en zang en de verzorging van de Geseldonk was ook prima.

Wapenfeiten

Er werden ook enkele wapenfeiten naar voren gehaald door de voorzitter.  Fietsweken waren dit jaar 27 beschikbaar  en er werd gereden vanuit  maar liefst 25 instellingen. Hier werden in totaal 1385 gasten opgehaald. Zo waren er 132 duofietsers beschikbaar,  die goed waren voor het afleggen van in totaal 34625 kilometers.

Zeer gewaardeerd

Steeds wordt het door iedereen, bij een ophaalpunt zeer gewaardeerd, dat de duofietsers zich blijven inzetten voor al die mensen, die normaal gesproken nergens meer kunnen komen door hun in-mobiliteit. Dit is dan ook een fijn gevoel voor al die vrijwilligers,die een deel van hun vrije tijd hiervoor in willen zetten. Maar zoals bij alle mooie dingen, komt ook hier een einde of pauze.  Met het winterseizoen voor de deur, komen er weer andere dingen die de aandacht verdienen. Om te voorkomen, dat er in het fietsseizoen te veel materiële problemen ontstaan, moet er in de winter goed onderhoud worden gepleegd. Op de regiokaart kunt u het gebied zien, dat door de duofietser wordt bereden, in diverse etappes.

Winteronderhoud

Hierbij is het de beurt aan de  ploeg van de technische onderhoud vrijwilligers zijnde, George Roelands, Albert de Bont, Wilma Tax, Ger Beelen, Bert Bralten en Flip van Meggelen , zij komen weinig of niet in het fietsseizoen in beeld. Van hun wordt nu verwacht, dat  ze weer fijn de fietsen een goede winterbeurt geven en daar waar nodig versleten onderdelen vervangen. Ze moeten er ook voor zorgen, dat  de goede gesteldheid en de veiligheid van de duofietsen op de weg gewaarborgd blijft. Het is een prima team, dat tijdens het onderhoud ook goed overleg met elkaar voert, over de uit te veren werkzaamheden. Er zijn dit jaar 4 fietsen vervangen en er is er nog 1 nieuwe fiets aan het totaal toegevoegd. In totaal zijn er nu 15 fietsen beschikbaar. Zij  dragen er de zorg voor, dat de duofietsers er straks vanaf april weer tegen aan kunnen gaan en daarmee weer vele mensen gelukkig maken.

Donaties, giften en schenkingen

Zo komen er ook nog af en toe financiële middelen binnen en daar zijn ze bij de stichting Duo Fietsen heel blij mee. De laatste schenking die er werd gedaan, kwam uit de hoek van de golfsport.  Nadat  het bestuur 15 jaar de Brabantse Disabled  Open Golf had georganiseerd, besloot dat bestuur te stoppen. De organisatie hield hiermee op te bestaan en bleef  er bij hun penningmeester op de rekening nog wat over. Het bestuur van het Brabantse Disabled Open besloot dit te schenken aan een goed doel en koos daar voor de Stichting Duofietsen. Dat heeft voorzitter Cees van Dijk deze week namens zijn bestuur, aan de voorzitter en penningmeester van stichting DUO fietsen mogen overhandigen.

Vrijwilligers

Als u na het lezen en zien van de foto’s, bij u zelf zult denken, daar wil ik mij ook voor gaan inzetten meld u dan aan via dit email adres duofietsenhelmond@gmail.com bij de secretaris Janneke Gankema. Zij zal u alle info kunnen verstrekken, die nodig is om bij dit illustere gezelschap van duofietsers, aansluiting te kunnen krijgen.

Tekst en Foto’s, Henk van Dijk.   

 


Veel dank aan Stichting Brabant Disabled Open voor de ruimhartige donatie, deze groep vrijwilligers heeft na 15 jaar besloten te stoppen en onder meer aan ons, Stichting Duofietsen Helmond, een donatie te doen

 


Stichting Duofietsen Helmond heeft het seizoen 2023 op zondag 19 november afgesloten met een bijzonder gezellig vrijwilligersfeest.

Mia Derks zorgde voor geweldige jeugdherinneringen door de middag met haar conference op te luisteren. Vrijwilligers bedankt en we zien jullie weer in het voorjaar van 2024 ..


Foto's Buurtzorg okt 2023

Via Warande, het golfterrein, 'koeienpad' en fietsbrug naar Dierdonk. Terug naar het centrum om bij het Jan Visser museum koffie te drinken.

 

Onderweg een korte stop, omdat er een binnenband lek was.

 


Verhaal van een duofietsgast

Duo fietsen, vertrek vanaf De Ark, Mei 2023

 

 

 

Vrijdag was het dan zover, meegaan met het Duo fietsen, helaas was het al 2x geannuleerd vanwege de regen. Lopend naar De Ark. Nelly was meegelopen om mij evt. te kunnen ondersteunen, dit bleek al snel nodig te zijn, ik kwam niet meer vooruit, na even in De Ark gezeten te hebben konden de 6 Duofietsen in beweging komen.

 

De vrijwilliger waar ik mee mocht fietsen was Gerrit. Een gezellige man die mij vertelde hoe het allemaal geregeld was. Uit zijn verhaal werd mij duidelijk dat de Gemeente wat subsidie beschikbaar stelt, anders was dit zeker niet mogelijk, het zijn erg kostbare fietsen, die moeten onderhouden worden en ergens gestald worden. De kosten voor het meerijden zijn 4 Euro inclusief een kop koffie of thee. Als bijrijder hoef je niet steeds mee te trappen maar dat kan wel, de meeste tijd heb ik wel mee kunnen trappen.

 

Het was een bijzonder interessante rit met voor mij vreemde paden en wegen en af en toe iets wat mij bekend voorkwam b.v. in Mierlo herkende ik het bruggetje bij De Cuit, waar wij in de jaren ‘60 s ‘nachts naar toe gingen om nog even iets te eten na het stappen.

 

Onze stop was Hof van Bethanië in Mierlo. Dat was mij bekend, daar heb ik Bep mijn toenmalige buurvrouw wel eens bezocht en later Jeanne van Asten die daar was om enkele maanden te revalideren door een fiets ongeluk. Daar had ik een gesprek met een vrijwilligster, die ik van gezicht kende, het bleek een dame te zijn die in de apotheek had gewerkt, zij herkende mij niet, maar vroeg naar mijn achternaam en het was direct: “oh van De Boogaard”! Tijdens het koffie drinken sprak ik een Mevr. Dora Rijkers, Mevrouw had nog maar zicht voor 2% maar vond het heerlijk en was vandaag voor de 4e keer mee op pad. Ook sprak ik Joop Pelkmans, zowat 90 jaar oud, lopen lukt niet meer, maar het Duofietsen blijf hij doen.

 

Wat erg opmerkelijk was, onderweg door wandelende, fietsende, en mensen die hun hond aan het uit laten waren, werden we allemaal even vriendelijk gegroet en toegezwaaid.

 

De terugweg vond ik nog leuker en interessant omdat er heel veel herinneringen voor de dag kwamen van Helmond, waar ik jarenlang niets van had gezien b.v. de omgeving bij het Station, De Vlisco of achter de Hema het Beugelsplein, de Markt, het Warandapark en het Geukerspark, de Steenweg met het huis waar de Fam. Van Gemert woonde. De Wesselman van Helmondlaan waar ik enkele jaren in pension ben geweest bij Mevr. Otten.

 

Na het fietsen heeft Gerrit mij voor de deur afgezet. Het is een leuke ervaring geweest waar ik zeker nog eens vaker gebruik van zal maken.

 

 

 

Geert vd Werf

 

 


Nieuwsbericht:

Met de stichting duofietsen onderweg

 

We zijn vandaag te gast bij de Stichting Duofietsen. Het is een heel bijzondere Stichting, omdat  deze  Stichting Duofietsen Helmond, heel veel mensen die zelf niet meer kunnen fietsen, heel  blij maakt met een tocht door bijvoorbeeld de Helmondse binnenstad of daar buiten. Op 23 februari 2017 werd de Stichting Duofietsen Helmond opgericht.

 

Aantal Duofietsen

 

Stichting Duofietsen Helmond heeft in totaal 13 elektrische duofietsen en 2 elektrische rolstoelbakfietsen. Hiermee gaan ze dagelijks op pad  met een groep gasten, die niet meer zelfstandig kunnen fietsen en op deze manier  maken ze er voor hun een gezellige middag van. Je ziet de mensen genieten. Daarbij zijn de begeleiders, ook een luisterend oor. Je hoort leuke verhalen, die zich afwisselen met ook droevige verhalen. De gemeente heeft zelf ook een donatie gedaan aan de stichting, waarmee de eerste duofiets gekocht kon worden

 

Vrijwilligers

 

Het is een ode waart aan alle vrijwilligers, want zij hebben inmiddels al wel meer dan  anderhalve keer de wereld rond gefietst en barsten nog steeds van de energie. Er zijn momenteel 125 vrijwilligers die zich dagelijks inzetten bij toerbeurt , als de weersomstandigheden het toelaten.

 

Bijzondere vrijwilliger

 

Vandaag, is er bij de dagelijkse Duofietstocht ook een bijzondere vrijwilliger aanwezig. Niemand minder dan onze eigen burgemeester Elly Blankma, heeft plaats genomen op de Duofiets. Zij heeft haar 91 jarige moeder aan haar rechterzijde zitten, die problemen heeft om zelf nog te fietsen. Zij vind het bijzonder fijn en gezellig, om dit samen met haar dochter nog mee te mogen maken. Burgemeester Elly Blanksma, sprak ook haar respect uit voor  al die vrijwilligers, die zich met de regelmaat voor hun naasten, die het zelf niet meer kunnen, blijven inzetten. Zij draagt de Stichting Duofietsen een warm hart toe, voor het geweldige initiatief en doel waarmee men bezig is.

 

Onderhoud fietsen

 

Tot slot heeft deze Duofiets techniek ook onderhoud nodig. Voor het onderhoud  aan deze duofietsen zoeken men (een beetje technische) mensen die kennis hebben, of willen krijgen, van de techniek van elektrische fietsen.

 

Ben jij misschien iemand die na het lezen van dit verslag, dit onderhoudsteam wil en kan ondersteunen? Maar ook als u als vrijwilliger op de Duofiets wilt plaatsnemen, heten zij u van harte welkom. Stuur dan even een email naar  duofietsenhelmond@gmail.com

Tekst en Foto’s, Henk van Dijk

 


We hadden een mooie rit met gezellige mensen. Die blij waren om met ons te kunnen duofietsen. We waren via de Berkseplas naar landgoed de Heikant waar we lekker koffie en thee hebben gedronken en via Aarle-Rixtel weer terug naar Helmond. 
Tevreden gasten en prachtig weer 
Groetjes Adrienne Schrauwers 

 


De nieuwe rolstoelbakfiets is gearriveerd!


Een bijzonder verhaal:

Een hele bijzondere ervaring rijker: Fietsvierdaagse de Peel
STIPHOUT Omdat mijn vrouw geblesseerd is en niet zelfstandig kon fietsen, hebben we bij Stichting Duofietsen een fiets voor 2 dagen gehuurd. Normaal zit ze zelf aan het stuur, maar nu moest ze op de bijrijdersplaats gaan zitten en reed ik voor de eerste keer op een duofiets in de Fietsvierdaagse de Peel.
Ieder jaar doen we mee met deze prachtige en goed georganiseerde fietstocht, die je door prachtige delen van onze regio brengt. We fietsen dan de 60 km afstand en wel op gewone fietsen. In de afgelopen jaren hebben we het aantal deelnemers aan de 45 en 60 km afstanden zien toenemen door het gebruik van e-bikes. In totaal doen er zo’n 2500 mensen mee, afkomstig uit diverse streken uit Nederland en natuurlijk ook uit de eigen omgeving. Alhoewel we normaal door het jaar veel fietstochten maken, zowel in onze omgeving als elders in Nederland, verbazen we ons steeds weer over de vindingrijkheid van de organisatoren, die steeds weer prachtige nieuwe routes weten te vinden en deze op een hele duidelijke manier markeren, zodat je nauwelijks een routebeschrijving nodig hebt. Het enige wat je moet doen, is de pijlen volgen en de splitsing van de verschillende afstanden goed in de gaten houden. Op de controleposten is het lekker druk en velen maken van de gelegenheid gebruik om even te pauzeren en een lekker kopje koffie of thee te nemen. Sommigen nemen iets sterkers en je ziet ze zichtbaar genieten. In het laatste deel van de tocht wordt een traktatie uitgedeeld, variërend van een ijsje tot een lekker worstje. Na afloop is er een gezellig samenzijn en wordt de sfeer opgeluisterd door leuke muziek die vaak tot meezingen leidt. Op de laatste dag wordt afgesloten met een loterij, waar vele lokale middenstanders een bijdrage aan leveren. De hoofdprijs bestaat uit een prachtige e-bike.
Het bijzondere deze keer was het feit dat we nu op een prachtige duofiets met elektrische ondersteuning de route hebben afgelegd. Je zit gezellig naast elkaar en kunt over wat je ziet en hoort met elkaar praten. Werkelijk de moeite waard. Wat ook opvalt, is dat veel mensen je heel vriendelijk groeten. Misschien ligt het aan het feit dat je een duofiets berijdt en meestal een minder valide passagier hebt. Wat zou het leuk zijn als we deze goede gewoonte van groeten ook bij gewone fietsen zouden toepassen.
Afsluitend kan ik zeggen dat ik deelname aan de Fietsvierdaags bij iedereen van harte wil aanbevelen, zowel voor je gezondheid als voor de gezelligheid. Ook Stichting Duofietsen wil ik hartelijk bedanken voor hun medewerking en als je wat tijd over hebt zou ik zeggen, doe ook eens mee als vrijwilliger bij deze club, die zoveel mensen een prachtige middag bezorgt en van de prachtige natuur laat genieten.
Tekst : Holke Flapper

 


Weer 2 splinternieuwe duofietsen aan onze voorraad toegevoegd en 2 oudere ingeruild.  Blij mee......


Een gezellig verslag van ritleider Hans Jussen. Zijn laatste rit van dit seizoen. Dank je Hans.
"Vandaag 28 oktober 2022 met 7 fietsen vertrokken en gasten opgepikt bij De Ark in Stiphout.(foto)
Wat een geluk dat we eind oktober nog zo'n prachtig fietsweer hebben, vond iedereen.
Vanuit de Dorpsstraat in Stiphout vertrokken richting Croy daarna door naar de golfbaan en via de sluis langs de rechterkant van de kanaal naar Aarle-Rixtel, rechtsaf richting Bakel en vervolgens langs ASV naar de Brabantse Kluis. Linksaf naar de weg Beek en Donk- Gemert. Hier overgestoken en linksaf en na de brug rechts en via het houten bruggetje naar het Parkpaviljoen. Hier met z'n allen een lekker kopje koffie gedronken.
Tijdens de koffie vroeg ik de gasten wat ze van dit jaartje Duofietsen gevonden hebben. Dolenthousiaste reacties van allemaal! Variërend van ; mooie ritten, leuke koffie stops, behulpzame vrijwilligers, prima geregeld en een heerlijk middagje uit, waren de mooiste complimenten die we kregen vergezeld van een opgestoken duim zoals je ziet op bijgaande foto(excuus aan degenen die er niet opstaan...gebrekkige fotograaf....) Ze hoopten allemaal weer mee te fietsen als in april het nieuwe seizoen van start gaat en wij hopen ze dan weer gezond en wel op de fiets te krijgen !!"

 Helmonds Duo

 

En warempel daar stapte in de Wolfstraat een bekend gezicht over de drempel.

 

 

 

 

Het was Willy weer met zijn begeleider, die gniffelde dattie nog maar 59 was. Oh maar dan ben ik ( 0) 07.

Willy d’n Helmonder vond dat het verrekus lang geleeje waar da wai samen gefietst haân. Ja, nou is de Vuelta aan de gang maar tijdens de Tour de France neejen wai ’r nog oit, witte dè nog!?

Verrek jao dés waor mar wa zie ik naow .. we hangen hillemaol achteraon! Gaon we vandaag nie demmereren dan?

 

Vandaag fietste ik in een rood hesje en was gepromoveerd tot mecanicien van de middag. Nog maar net op pad of de rolstoelfietser kreeg kettingproblemen maar daar draaide ritleider Wilma haar hand niet voor om en ook een tweede keer was zij niet bang om vuile handen te maken.

 

Nog maar net op pad door Bakelse dreven merkte Willy op: Wa hör ik nauw ankomme..? Us kieke wa die

in hois hebbe; even later fietsten twee vrolijke dames ons voorbij. Potverdomme dè is toch geniete man en ik zeg maar zouwe: wai hebben van Onze Lieven  Heier Auge gekrigge om te kieke. Ja des waor en auw Auge zen veul better dan meen orre.

 

Och wai is t toch fijn wir om te fietse zei Willy en hij genoot zouwe,  dè ík er nóg meier van genoot!

 

Na de koffiestop bij het Boerenhuis aan de Bruggenseweg dirigeerde Wilma ons gezelschap fluks richting Deurne alwaar we om moesten draaien vanwege de zoveelste brandhaard. Niet alleen de Peel stond in brand..

 

Och ja dan drèje we mar um en witte wa t is..t is hier óveral verrekes skon en ók nog skon wir. Wir.

Eej en kie daor, ziet er ok nie slecht uit wonnie, och ik gaoj altijd hul gér mee, neie Willys hoefde noit te vraoge want dn dieje, die gi altijd mee, zegge ze dan daor, witte nie.

 

 

De eerste maal  vergat Willy na afloop zijn hoedje en nu zijn jasje. Toen ik dat later op de middag terugbracht wist ik één ding zeker. Een volgende keer vergat hij misschien wel iets, maar zeker niet dat hij die middag zich weer kostelijk had geamuseerd.

 

En anders ik wel!

 

“Of nie dan” !

 

Jos Pieters


Koffie drinken in Stadstuin Helmond te Brouwhuis dd 29 aug 2022


Maandag 15 augustus gefietst voor de Senioren vakantieweek 2022. We werden uitgezwaaid door de locoburgemeester, die toch weer ff de fiets moest proberen.....


Onlangs mocht DUOFIETSENHELMOND bij de slotmanifestatie van de fiets4daagse in Stiphout een cheque ontvangen van nh1816 verzekeringen, en die komt goed van pas want onze fietsen tonen in de 5 jaar die we nu bestaan flink slijtage


Prachtig verhaal van een van onze vrijwilligers

“Voornaam Bord”

 

Drie jaar later. Na ziekte en Corona wilde ik graag een nieuwe start maken. Wist ik nog wel hoe het moest? Waar zat die handrem en hoe moest die accu er ook weer in? Eigenlijk kon ik wel een nieuwe rijles gebruiken.

Na mijn zoveelste afmelding om gezondheidsredenen, stond ik nu ruim op

tijd klaar en de teleurstelling was dan ook groot toen ik pas daar hoorde dat ik niet nodig was.(mijn voicemail werkte niet). Gelukkig was er bij de tweede groep een afmelding en kon ik weer fietsen.

Mijn Duo gast, Willy, een echte Helmonder van 95 jaren was keileuk! We konden gezellig in ‘t Helmonds kletsen en ook hij was een liefhebber van de Tour de France.

Tijdens de tocht demarreerde we zo nu en dan. (“wai neiiiden eroit”) en Willy genoot intussen van de natuur en het vrouwelijk schoon. (“ge bènt noit te auwd om te genieten wonnie!?”)

In de mooi verbouwde loods stonden in tegenstelling tot drie jaar geleden veel meer schitterende fietsen en alles zag er tip top uit. Maar de meest in het oog springende vernieuwing waren niet de nieuwe fietsen, noch de nummering of de accustellage. Er hing een groot bord met de voornamen van alle (?) fietsers. Ik zag ook dat mijn medefietsers allemaal zo’n naam op hun hesje hadden.Dát wilde ik ook! Pas de tweede keer kreeg ik in de smiezen dat je zo’n naam gewoon zelf van dat bord kon halen en op je hesje kon “plekken”.

Ja, tot de snuggerste behoor ik nu eenmaal niet want Ritleider Rini moest me erop wijzen dat het handiger was als ik die accu gewoon omdraaide om ‘m in te pluggen.

En verhip, mijn naam bleek er al die eerste keer ook gewoon bij te hangen.

Ze waren me niet vergeten!

Het voorname voornamenbord vind ik een gouden vondst! Dat fietst en praat nog vlotter. Een compliment voor de Stichting Duofietsen Helmond.

Jos Pieters

 

 


op stap met de Vrouwen Vrijdag groep van de Westwijzer,


op stap met de wandel(!) club  van de Westwijzer,


een zonovergoten koffiepauze bij stadstuin Helmond


hoe uniek is dat, een 100-jarige bij Wim op de duozit!!!


vandaag een mooie rit, met koffie bij de midgetgolf in de Warande, wat boffen we in Helmond met zo'n prachtig recreatiepark en zo'n fijn koffieadresVrijdag de dertiende, onderweg een defecte fiets, op sleeptouw dan maar, met dank aan de sterke benen van Monique van KBWO Brouwhuis.


Laarbeek actief en Duofietshelmond

 
DUO-FIETS TOCHT GESLAAGD
Dinsdag 3 mei hebben ruim 25 deelnemers meegedaan met de fietstocht door de Gemeente Laarbeek. De tocht was 18 kilometer en hadden een pauze bij Power to the People in Aarle-Rixtel, waar we een heerlijk stukje fruit kregen!
Deze tocht was voor volwassenen/ouderen en voor mensen met een beperking Uniek Sporten de Peel !
Het was een geslaagde middag ☀️!
Met dank aan o.a.: Stichting Duofietsen Helmond!!!
 

 


duofietsenhelmond uit&thuis een terugblik op 2 mei Uniek Sporten tocht met ORO in Asten


Met Koningsdag hebben we een bijzonder geslaagde loterij gehouden bij Jan Linders in Mierlo-hout. Velen gingen met een mooie prijs naar huis! Ook het broodje knakworst werd goed gewaardeerd.

Met dank aan de sponsors en vrijwilligers die dit mogelijk maakten.opendeurfestival  24 april 2022 Helmond


Eerste rit Rivierenhof 2022Van de Graft Accountants uit Beek en Donk is zo aardig geweest om de Stichting Duofietsen Helmond een flinke donatie te geven.

 

Héél veel dank daarvoor. We zullen de donatie op een juiste manier gebruiken!

 Ook Duofietsen Helmond zal hier present zijn:


Stichting Duofietsen in Helmond in actie voor Stichting Steun22Q11 en Stichting Opkikker op de markt in Helmond 2 april 2022


Ton van Mierlo, een van onze vrijwilligers heeft bij het afscheid van zijn werk bij Woonpartners een bijzondere gebaar gemaakt. Zijn bedoeling is om ook via de Stichting Duofietsen Helmond onze medemensen te ondersteunen. Duofietsen Helmond ontving ruim € 400 omdat er "iets" over was van zijn feestje. Nou, dat "iets"gaan we goed gebruiken. Ton, enorm bedankt!


Hou jij van een uitdagende klus? Het inplannen van onze gasten op de duofietsritten is elk jaar weer een flinke puzzel. Wij zijn op zoek naar een vrijwilliger die de gastenplanning doet.  Interesse, of behoefte aan meer informatie? Laat wat van je horen via een bericht aan ons via Reageren( links in het menu)  of bel  06-30226128, en natuurlijk een groot DANKJEWEL aan Flip van Meggelen, die die puzzel de afgelopen jaren steeds weer met succes wist te leggen


De nieuwe fietsen zijn binnen!!! Totaal zijn er nu 14


Hou jij van een uitdagende klus? Het inplannen van onze gasten op de duofietsritten is elk jaar weer een flinke puzzel. Wij zijn op zoek naar een vrijwilliger die de gastenplanning doet. Interesse, of behoefte aan meer informatie? Laat wat van je horen via het telefoonnummer  06-30226128 of klik hier op reactie om dit ons te laten weten.


Download
Duofietsen folder.pdf
Adobe Acrobat document 875.0 KB

Leuke reactie van Savant De Eeuwsels op ons kerstcadeautje aan de coördinators van de instellingen.

Jullie ook bedankt!


Geschokt vernamen wij het trieste nieuws dat onze vrijwilliger Michiel Gouweloos is overleden. Wij wensen Bep en de familie heel veel sterkte nu en in de toekomst. Het is een groot verlies voor hen maar ook voor Duofietsen Helmond waar hij een bijzonder gewaardeerde vrijwilliger was.

 

Bestuur Stichting Duofietsen Helmond.            Bijzonder nieuws!

De medewerkers van Jan Linders supermarkt in Helmond (Mierlo-Hout) hebben Stichting Duofietsen Helmond gekozen als lokaal goed doel voor 2022.

 

Klik op het logo voor meer informatie over het Jan Linders Fonds


Stichting Duofietsen Helmond krijgt ontzettend veel hulp van Ralf Schröder van StudioYara, vandaar dat we het logo hier plaatsen en u vragen daarop te klikken om te zien wat zij voor u kunnen doen.

 

                    Ralf, heel erg bedankt voor het vele werk!


Op woensdag 17 november kwamen de dames van de Ladies Circle  Helmond ons een verrassing brengen....

De stichting zal dit op een juiste manier gebruiken...........

Dames van de Ladies Circle Helmond : Hartelijk dank voor deze steun aan Duofietsen Helmond!!!


presentatie ondernemersvereniging


zondag 17 oktober NL Doet: Een geweldig leuke dag met de Ladies Circle Helmond! Dames en Gasten Namens Duofietsen Helmond: bedankt!

Vertrek op de duofietsen naar de Strabrechtse Hoeve.....

En terugkomst bij de stalling van Duofietsen Helmond...


 

 

 

Ook als je nog thuis woont, kun je mee.

Natuurlijk is het dan wel makkelijk voor ons als je naar onze fietsenstalling komt en daar met ons op de fiets stapt. We kunnen wat moeilijk een hele groep van 7, iedereen thuis ophalen. Soms fiets je ook mee met een groep van 4 mensen van een instelling bijvoorbeeld. 

 


 

Leo en Riet van der Linden zijn bewoners van de Moeraseik en gasten van het eerste uur van Stichting  Duofietsen Helmond. Ter ere van hun 55 jarige trouwdag hebben zij hun gasten gevraagd in plaats van een cadeau geld te geven voor de Stichting Duofietsen Helmond.

 

Wat een mooie geste! Wat fijn dat onze gasten op deze wijze hun waardering uitdrukken voor onze fietstochten. En wat een super bedrag heeft het opgeleverd, met een nagekomen gift zelfs nog meer dan op de cheque is vermeld. 

Leo en Riet dank jullie wel! Geweldig!!


 

 

"alles op een rijtje"

 

 

Dat geldt voor Bert maar ook voor alle andere bijzonder gewaardeerde ritleiders

 


Dubbel Duofietsen........

 

Beste vrienden,

 

Wat boffen we met het mooie herfstweer! Ja, vandaag is het de eerste herfstdag. Mooi (duo-)fietsweer. Onze gasten en vrijwilligers boffen, we kunnen er lekker op uit. We zijn deze maanden voorzichtig begonnen om met 2 groepen per dag te fietsen: dubbel duofietsen dus. Er is zoveel vraag voor een fietstochtje, dat we het bij lange na niet aan konden met 1 groep van 7 fietsen. We zijn dankzij giften aan het eind van 2019 met name uitgebreid naar 9 duofietsen. Dat is heel fijn, maar met 9 in 1 groep kom je niet door een groen stoplicht. Het eind van de staart moet dan alweer wachten voor rood. Dan wordt zo'n tocht minder leuk en het is ook moeilijker te overzien voor een ritleider vooraan op de kop. Prettig fiets je met maximaal 7 fietsen. Dus hebben we de stoute schoenen aangetrokken om met 2 kleinere groepen te gaan. Maar dat is wel een dingetje hoor! Veel moet nu verdubbelen: 2 ritleiders, 2 reparatiekarretjes, 2 portemonnees, 2 sets planningspapieren, etc.etc.

 

Arme duofietsvrijwilligers. Het was de eerste keer best wel eens chaos: wie is er nu bij groep 1 en wie is er bij 2? Heeft groep 1 al zijn fietsen? He, groep 2 heeft niet genoeg? Wie missen we nu? "Ben jij mijn groep of die van Wilma?" Heeft iedereen zijn accu's op de fiets en geladen en water, en, .....

 

Ha,ha we verzamelen allemaal voor de loods/ fietsenstalling, maar daar staat inmiddels een hele club nu bij vertrek om 1u in de middag. Gisteren is bijgaand fotootje gemaakt. Inmiddels was de orde wel alweer hersteld: groep 1 voor het hek al bijna weg, groep 2 erachter. En daar gingen de groepjes, op weg om weer een mooie middag te maken met blije gasten.

 


 

Beste mensen,

 

Eind goed, al goed!! Maar het was wel een tocht: uiteindelijk kwamen we iets na half 2 al bij de Rivierenhof en zouden we vroeg kunnen vertrekken, maar.....? Waar waren nou al die 7 gasten? Meneer nog een frisse pantalon aan? Mevr neemt de telefoon niet op? Andere mevrouw moest nog verzorging? Dan maar een mee die net van de pedicure kwam en dit nu haar eerste tocht! Maar om 1 min over 2u waren de fietsen toch vol. John als aspirant vrijwilliger voor op. Veel mooi asfalt maar ook een stuk van de route had wel wat wortels in het asfalt van het fietspad, We kwamen netjes via Vlierden en Ommel om kwart voor 3 bij ons Jantje op de koffie. Lekker buiten, geen regen. Daarna verder door de bossen en de velden terug richting Rivierenhof.

 

Pang zei de band van de achterste fiets met karretje: klapband. Eigenlijk best al dicht bij huis, nog maar 10 min?! Bijna 4u was het. Het was iets gaan druppelen. Gauw de poncho aan voor het geval....

 

Maar ja, wat nu? Johan Doomernik en Geert Dijstelbloem gebeld. De rest van de groep kon door om de gasten terug te brengen. De fiets met karretje, mevr Boon van 93 en ik bleven wachten op de hulptroepen. We veel gekletst en gelachen: een schat van een mens.Maar die 387000 muggen...... zij had gelukkig een poncho aan, ik helaas niet....

 

De hulptroepen kwamen om iets voor 5u. Geert, als eerste, heeft onze laatste gast naar huis gebracht en Johan heeft geholpen de kapotte binnen en buitenband te vervangen. Daarna regelrecht naar de stalling in 27 min. Gelukkig waren de anderen met een sleutel van de verhuurder ook allen veilig in de stalling en thuis gekomen.

 

Johan en Geert waren al in de stalling toen ik aankwam en Geert had zelfs nog ff een aanlopende rem of zoiets verholpen. De lieve uitnodiging om met Johan en Anneke mee te eten sloeg ik af, want ik ging snel naar de staande afspraak met Marjolijn. De gezelligheid en een zalige Siciliaanse maaltijd van deze sterkok maakte veel goed!

 

Eind goed, al goed!

 

Iedereen bedankt, speciaal ook de hulptroepen, om van deze dag toch een leuke en gezellige belevenis te maken.

 

Groetjes, Daphne

 


In de Loop/Weekkrant Helmond


Duofietsen ook te zien bij Helmonds Goud
Nieuwe duofiets voor de Stichting Duofietsen Helmond, aangeboden door de Lions Club

 

                                                                                                                                                            Foto: Wendy Lodewijk

 

 

Heuglijk nieuws! Lionsclub Gewest Helmond heeft een bedrag van € 5.500 geschonken aan Stichting Duofietsen Helmond, waarvan zij een mooie duofiets hebben gekocht. Nu kunnen er nog meer mensen een prachtige fietstocht maken met de stichting.

 

 

De Lionsclub en Stichting Duofietsen hebben veel raakvlakken. Zij willen iets betekenen op maatschappelijk en sociaal vlak, voor de medemens voor wie het allemaal net iets even minder makkelijk gaat. De heer Van der Avoort, van de Lionsclub Gewest Helmond, licht toe: “Wij zoeken altijd naar een doel dat aanspreekt, lokaal is en relevant voor de doelgroep. Wij willen namelijk mensen die het minder goed hebben, een hart onder de riem steken. Zo hebben wij bijvoorbeeld ook ‘Help Us Aut’, voor mensen met autisme, gesteund met een jaarlijks uitje. Of het Jan Vissermuseum, Stichting Leergeld… Er zijn zoveel mooie doelen op te noemen.”

 

 

De Lionsclub organiseert allerlei acties om geld en/of goederen bij elkaar te sparen om te kunnen doneren. Bijvoorbeeld met Douwe Egberts-punten, waar later ontelbaar veel pakken koffie voor opgehaald konden worden. Of er worden speciale wijnen verkocht, een cabrio/oldtimerrit gereden, de creativiteit binnen de club is groot. Nu was het de beurt aan Stichting Duofietsen om een mooie donatie te mogen ontvangen.

 

 

Met onze stichting zorgen wij ervoor dat mensen die, om wat voor reden dan ook, niet meer zelfstandig kunnen fietsen, toch een mooie fietstocht kunnen maken”, lichten vrijwilligers en toch ook wel kartrekkers Flip van Meggelen en Hans Jussen toe. “Met een duofiets maakt een vrijwilliger samen met een gast een ritje van ongeveer 20 kilometer, met halverwege een tussenstop voor een lekker kopje koffie. We rijden zoveel mogelijk door het groen. En het is toch zo’n dankbaar werk”, vertelt het tweetal vol passie. “We fietsen veelal in de middag. We hebben het ook wel in de ochtend geprobeerd, maar dat bleek later niet echt werkbaar, omdat vele gasten afhankelijk zijn van zorg die vaak in de ochtend plaats vindt. Daarom fietsen we nu meestal ’s middags”, vertelt Flip.

“Onderweg zorgen we goed voor onze gasten. Op warme dagen zorgen we voor extra water onderweg, bij regen zorgen we voor de juiste bescherming en ook op koude dagen zorgen we voor een deken of beenwarmers of iets dergelijks. We willen dat de mensen optimaal kunnen genieten”, zegt hij enthousiast.

Hans vult hem aan: “En genieten doen ze zeker. Je merkt de blijdschap bij de mensen. Dat fietsen betekent echt heel veel voor ze. Daar geniet ik van. Het is zo mooi! Zo heb ik wel eens een man die lijdt aan dementie op de duofiets, die vertelt 100 keer hetzelfde, maar je ziet hem tijdens de rit gewoon opbloeien. Dan gooit hij zijn armen in de lucht en roept: ‘Jonge, wa zen wai toch gezegend da wai lekker in da zonneke buiten in de natuur mogen fietsen!’. Dat is toch geweldig”, vertelt Hans met een lach op zijn gezicht.

 

 

Achter de schermen komt er nog een hoop geregel bij kijken, denk aan planningen maken, de fietsen stallen, onderhoud, fondsenwerving, vrijwilligers zoeken etc. De heer Van der Avoort onderschrijft dit: “Er komt zoveel meer bij kijken dan wat de leek kan inschatten.”

 

 

Stichting Duofietsen Helmond is ontzettend blij met de donatie. “Zo kunnen we nog meer gasten een ontspannen fietsmiddag bezorgen, daar doen we het toch voor. We hebben nu 10 fietsen, plus een riksja en een rolstoelfiets, waar je dus een rolstoel op kunt zetten. We bieden onze diensten overigens ook aan privépersonen aan”, besluit Hans. “Ook voor hen kunnen wij een onbezorgd uitje verzorgen.”

 

 

Stichting Duofietsen Helmond is de Lionsclub Gewest Helmond ontzettend dankbaar voor deze gulle gift. Zij zullen de fiets uit naam van de Lionsclub (inclusief vlaggetje!) gebruiken om ‘goed te doen voor het Helmondse’.

 


 

Dankzij het initiatief van Savant de Eeuwsels, waar Savant Rivierenhof zich bij aansloot,is Savant Zorg de Koningsdag Challenge 2021 aangegaan.

 

Ze hadden alles in hun huizen oranje versierd èn wonnen de challenge.

Namens het Helmonds Oranje Comité mocht de winnaar 400 Euro aan een goed doel schenken.

 

Stichting Duofietsen Helmond was zeer vereerd en blij met de keuze die gemaakt is en mocht vandaag een cheque uit handen van Anja Van Bergen van Savant Zorg ontvangen.

 

Daphne, Flip, Hans, Henk, Marjolijn en Wilma (niet op de foto, want fotograaf) waren, uiteraard met een aantal Duofietsen, present om dit gulle gebaar aan te nemen.

 

Dat geld zullen we goed gebruiken zodat we kunnen blijven duofietsen als het straks weer kan en mag , natuurlijk ook met de bewoners van de instellingen van Savant.

 


Per 1 mei 2021 is het voortaan ook mogelijk om bij de Stichting Duofietsen Helmond een Duofiets te huren of in bruikleen te nemen. Voor meer info klik hier


Handig overzicht van de Gemeente Helmond

 

Wat kan ik vinden op www.socialekaarthelmond.nl?

 

Op de Sociale kaart Helmond staat een overzicht van niet-commerciële organisaties en initiatieven waar iedere inwoner van Helmond in principe gratis gebruik van kan maken.

De opgenomen organisaties hebben allen iets te bieden voor inwoners met een ondersteuningsvraag.

Voor wie is de sociale kaart?
Inwoners én professionals vinden hier allerlei vrij toegankelijke ondersteuningsmogelijkheden in onze stad. Je kunt zoeken op rubrieken, zoektermen of organisaties. Verder is er een mogelijkheid om te filteren op wijken.  

Klik eens op www.socialekaarthelmond.nl  en vertel het door!

 

 


Een van onze vrijwilligers bij Duofietsen Helmond Guus van Bavel is samen met zijn vrouw bij Plan! Helmond vrijwilliger van de maand januari en februari 2021 geworden !!!

Guus en Annie van harte gefeliciteerd!

Voor bijzonderheden klik rechtsboven op het logo van Plan!


Lieve vrijwilligers, vrienden, sponsoren en andere relaties van Stichting Duofietsen Helmond,


Woensdagochtend 17 maart 2021 kregen we een verschrikkelijk bericht:
onze Jan van Schaik uit Helmond is overleden.
Tijdens het Nordic Walking in de bossen van Stiphout kreeg hij een hartaanval.
Het is onvoorstelbaar als je weet hoe actief Jan was, alleen al als vrijwilliger en medebestuurder bij ons, hoe intens hij de dingen deed, met hart en ziel en voor 200%. Hij stond vol in het leven. Het is niet te bevatten.


Onze gedachten gaan uit naar Elly, de kinderen en kleinkinderen. Zij zullen hem verschrikkelijk missen. Wij wensen hen heel veel sterkte toe met dit verlies.
Wij zijn dankbaar voor wat onze Jan allemaal voor Stichting Duofietsen Helmond en haar gasten betekend heeft. Ook wij zullen hem ongelooflijk missen.


Het bestuur van de Stichting Duofietsen Helmond:

Flip, Henk, Marjolijn en Daphne.
Helmond, 19 maart 2021.ENGIE Energie heeft via hun programma ENGIE Doet! een financiële bijdrage geleverd aan de Stichting Duofietsen Helmond, waarvoor hartelijk dank, in het bijzonder aan onze vrijwilligster Wilma.

Hieronder het verhaal zoals op de interne ENGIE website is geplaatst.

Een van de aanvragen uit de eerste landelijke ronde van ENGIE Doet! is gedaan door onze collega Wilma Tax. Zij deed een aanvraag voor de aanschaf van een aantal nieuwe accu’s voor elektrische duofietsen. De Stichting Duofietsen Helmond, waar Wilma vrijwilliger is, wil door middel van duofietsen ontmoeting stimuleren en eenzaamheid bestrijden. Vele vrijwilligers trekken er met name met ouderen en mindervalide personen op uit met de duofiets.

 

Ondersteuning
Omdat de gast aan boord van de fiets naar vermogen mee fietst, is ondersteuning van een accu zeer welkom tijdens de uitjes in Helmond en omstreken. Een aantal van de oudere accu’s was inmiddels aan vervanging toe. ENGIE Doet! heeft een bijdrage geleverd zodat de stichting er, na de coronaperiode, weer volop met haar gasten op uit kan trekken.

 


Univé, Supporter van Sport

‘Mensen leven enorm op van deze fietstochten’

 

 

 

Als Supporter van Sport vindt Univé sporten en bewegen belangrijk. Ook voor mensen met een handicap. Daarom is Univé partner van het platform Uniek Sporten van het Fonds Gehandicaptensport. Via dit platform draagt Univé als matchmaker bij aan diverse projecten. Zoals het crowdfundingsproject voor Stichting Duofietsen Helmond. Deze stichting organiseert sinds 2017 met ruim 100 getrainde vrijwilligers op doordeweekse middagen gezellige fietstochten voor mensen die niet alleen kunnen fietsen. Ouderen bijvoorbeeld, maar ook mensen met een fysieke en/of mentale beperking. “Elke middag vertrekken we in twee groepjes van maximaal zeven duofietsen”, vertelt bestuurslid Daphne Scholten. “We fietsen een uurtje, drinken onderweg gezellig koffie en fietsen terug.”

Blij met de steun
Elke rit heeft een ritleider die de route bepaalt en zorgt voor een veilige tocht. “Het is best lastig om steeds nieuwe routes te bedenken. Niet iedere vrijwilliger weet exact de weg in Helmond. Daarom zochten we financiële ondersteuning voor twee fietsnavigatiesystemen. We moeten het vooral hebben van giften.” Met de steun van Univé werd het benodigde bedrag, 600 euro, ingezameld. Daphne: “Daar zijn we heel blij mee. Met één druk op de knop toont het systeem diverse voorbeeldroutes. Zo kunnen meer vrijwilligers ritleider zijn. Het doet ons als vrijwilligers onbeschrijflijk veel plezier om te zien hoe blij mensen worden van het fietsen. Hoe ze opleven van de zon, de frisse lucht en de onderlinge gezelligheid. Als we ze ophalen, worden we als vrienden onthaald. Fantastisch.”

 

Lekker gefietst

 

Erik de Groot (54) fietst al vanaf het eerste uur mee met Stichting Duofietsen Helmond. Hij heeft er inmiddels zo’n 20 fietstochtjes op zitten. Erik kreeg na een ziekte 15 jaar geleden een visuele beperking en een fysieke beperking aan één been. “Voor die tijd was ik erg sportief, maar door mijn veranderende omstandigheden lukt dat niet meer”, vertelt hij. “Toch heb ik enorm de behoefte om eropuit te gaan. Om te beleven en te ervaren. Op de duofiets kom ik op plekken waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden. Ik vind het geweldig. Alleen al de beweging die ik krijg. De instelbare elektrische trapondersteuning zetten we uit, ik wil zelf meetrappen. De spierpijn een dag later neem ik voor lief. Dan weet ik: ik heb lekker gefietst!

Tijdens het fietsen en bij de koffie heeft Erik leuke gesprekken met de vrijwilligers en andere gasten. “Heel fijn is dat contact. We lachen en delen veel met elkaar. En ik geniet van de omgeving door wat ik voel, ruik en hoor.
In mijn leven wil ik me niet laten beperken door m’n beperkingen. Het fietsen heeft me lichamelijk en geestelijk fitter gemaakt. We fietsen nu even niet vanwege corona, maar als we straks weer opstappen ben ik de eerste die weer meegaat!”

 

 

 


De heer Antoni was model voor de foto met Stichting Duofietsen Helmond. In het verleden zat hij al vaker op zo’n fiets en ook nu was hij al snel enthousiast. Zijn vrouw kijkt met een glimlach toe. ‘Mijn man is al boven de 90, tot een paar jaar geleden heeft hij nog badminton gespeeld. Hij is nog heel fit. We redden ons samen goed, met ondersteuning van het logeerhuis en de dagbesteding.’ Toen meneer Antoni zijn geliefde Indische eten niet meer kon maken, ging het echtpaar naar de huisarts en werd de diagnose dementie gesteld. ‘Nu geniet hij nog steeds heel erg van Indische muziek, die liedjes kent hij allemaal nog.’  

 

 

 

‘Dubbel genieten’

 

 

 

Stichting Duofietsen Helmond bestaat pas een paar jaar, maar het heeft in die tijd heel veel mensen (zoals mindervaliden en eenzame mensen) een leuk middagje uit bezorgd. Ook mensen met dementie zijn van harte welkom om samen met een vrijwilliger de omgeving op een duofiets te ontdekken. Meetrappen mag, maar hoeft niet.

 

 

 

Aan animo heeft Stichting Duofietsen geen gebrek. Zowel vrijwilligers als ouderen stappen graag op de duofiets. Jan van Schaik van de stichting vertelt: ‘Je beleeft samen een dagje uit. Tijdens het fietsen komen de herinneringen en mooie verhalen als vanzelf naar boven. Natuurlijk hoor je wel eens een aantal keer hetzelfde verhaal, maar het belangrijkste is om te zien hoe fijn ze het tijdens zo’n middag hebben. Je merkt dat mensen met dementie hier ook oprecht van genieten.’ 

 

 

 

Puzzel
Sinds kort heeft de stichting, na een gedwongen pauze vanwege corona, de activiteiten weer opgepakt. ‘We zijn, met een mondkapje op, weer enkele dagen per week begonnen met fietsen. Onze vrijwilligers halen deelnemers op bij tal van instellingen. De duo’s fietsen zo’n twee uur, met een koffiepauze tussendoor. ‘Het is voor onze planners een hele puzzel om het aanbod aan vrijwilligers en deelnemers zo goed mogelijk te combineren.’

 

 

 

De stichting probeert het duofietsen voor zoveel mogelijk doelgroepen beschikbaar te maken. ‘Zo hebben we ook een rolstoelfiets.’ Om het voor vrijwilligers zo aantrekkelijk mogelijk te maken, gaat het om fietsen met elektrische ondersteuning. ‘We krijgen vaak de vraag of het zwaar trappen is. Daarom nodigen we alle nieuwe vrijwilligers uit om proef te komen draaien, dan merken ze dat het eigenlijk heel soepel gaat.’

 

 

 

Dubbel genieten
Deelnemers betalen 4 euro per rit, een bijdrage voor het koffie- of theemoment. Aan animo is momenteel geen gebrek. ‘De meeste vinden het heel fijn dat ze na zo’n lange periode weer naar buiten kunnen. En datzelfde geldt voor onze vrijwilligers. Ik zeg altijd: met een duofiets geniet je dubbel. Het is voor zowel de vrijwilliger als de deelnemer echt een dagje uit.’

 Woensdag 7 aug 2019 bij het kasteel van Helmond