Missie, visie, strategie en doelen

Inleiding

Op 23 februari 2017 is de Stichting Duofietsen Helmond opgericht. Ze bestaat inmiddels dus ruim 5 jaar. De lange termijn doelstelling (het fietsen met zo veel mogelijk mensen uit Helmond en omgeving, die dat niet alleen kunnen en zo een fijne middag creëren) is niet veranderd en zal de komende jaren niet veranderen. Echter wat we de komende 3 tot 5 jaar moeten doen om deze doelstelling te kunnen realiseren als stichting, moeten we regelmatig afstemmen. We lopen dan door de organisatie en bespreken knelpunten mogelijkheden, etc. Daaruit volgen besluiten, plannen, acties, etc. Het is nodig je organisatie af te stemmen met een voortdurend veranderende omgeving.

Door regelmatig deze discussies te voeren, kunnen we zorgen dat de neuzen dezelfde kant uit staan, allereerst in het bestuur, maar natuurlijk wordt ook de rest van de organisatie betrokken.

Door een éénduidig afgestemd beleid goed te communiceren, kunnen we gemotiveerde vrijwilligers houden.

Ook voor de buitenwereld, waaronder andere instanties in het werkveld, alsmede fondsen, sponsoren en subsidieverstrekkers is een beleidsplan van belang om te besluiten al dan niet samen te werken of geld te verstrekken. Het beleidsplan vertelt wat de middellange doelstellingen van de stichting zijn en de strategie om die te realiseren.

Ons beleid voor de komende 3 tot 5 jaar is bepaald in uit een aantal discussies binnen het bestuur en een getoetst aan een aantal “kern” vrijwilligers (de ritleiders). Het gaat bv over de grootte van de organisatie in de komende jaren, het aantal gasten, vrijwilligers, fietsen, etc.

Het stuk dat voor u ligt is een update van eerdere beleidsplannen van onze stichting en zal onze leidraad zijn voor 2023- 2025. Aanpassingen zullen worden aangegeven met een versienummer of een verschuiving in de toepasbare jaren (bv 2024-2026).

We zijn er trots op dat onze Stichting zelfs in turbulente jaren van corona het hoofd boven water heeft weten te houden en intensief bezig is geweest is om haar doelen te bereiken en te bouwen aan het verdere voortbestaan van de Stichting.

 Onze missie is om vereenzaming terug te dringen met name bij mensen met een beperking. Door te duofietsen kun je niet alleen meer gezonde beweging stimuleren, maar neem je deel aan een gezellige rit. Dit bij zo veel mogelijk mensen, maar vooral bij mensen uit Helmond en omgeving met een beperking.

In onze visie is er in onze steeds vollere wereld toch de dreiging van vereenzaming. Wij vinden dat we daar wat aan moeten en kunnen doen. Onze uitgangsgedachten zijn dan ook om mensen te verbinden naast de mogelijkheid om meer te bewegen in de buitenlucht en het verruimen van de reikwijdte en belevingswereld.

De mogelijkheid voor duofietsen willen we kunnen bieden aan alle instellingen binnen de regio Helmond. Tevens willen we inzetbaar zijn voor de thuiswonende belanghebbende gast en hun naasten of verzorgenden uit Helmond en omgeving.

Onze stichting onderscheidt zich van andere duofiets-initiatieven (bv Fietsmaatje) door naast het op pad gaan met 1 duofiets door 2 mensen, ook het fietsen in groepen tot 7 duofietsen aan te bieden, waardoor nog meer sociale interactie wordt bereikt.

 

De doelstelling van de Stichting duofietsen Helmond is neergelegd als volgt (Artikel 2 van de Statuten):

  1. De stichting heeft ten doel:
  1. Het leveren van een bijdrage aan het verbeteren van het sociaal klimaat in Helmond en omstreken, waarbij extra aandacht besteed zal worden aan het welzijn van achtergestelde, minder kansrijke en gehandicapte mensen.
  2. Het verrichten van alle verdere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.
  1. De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door activiteiten te organiseren en uit te voeren met behulp van vrijwilligers, gericht op ontmoeting, sociale activeringen bestrijding van eenzaamheid. De activiteiten zullen met name bestaan uit het maken van fietstochten en tochtjes met mensen, die dat niet (meer) alleen kunnen of niet (meer red.) zelfstandig kunnen fietsen. Daartoe wordt gebruik gemaakt van aangepaste fietsen, zoals duofietsen, tandems, rolstoelfietsen, enzovoorts, alles in de meest ruime zin.
  2. De stichting heeft geen winstoogmerk.

 

De vrijwilligers van stichting duofietsen Helmond realiseren een fijne fietstocht op een duofiets in groep of alleen voor mensen uit Helmond en omgeving, die niet alleen kunnen fietsen, zodat men een gezellige, actieve middag in de gezonde buitenlucht met sociale interactie beleeft.

Wij vormen een organisatie zodat we met duofietsen op pad kunnen gaan met zo’n 24 verschillende instellingen in Helmond en vele nog thuiswonende gasten. Door het duofietsen kunnen mensen uit hun isolement gehaald worden, leggen contacten en kunnen zelf meefietsen naar vermogen. Hierdoor kan de fysieke en mentale gesteldheid verbeterd worden. Dit geldt natuurlijk voor gasten zowel als de vrijwilligers zelf!

Fietsen is daarbij een duurzame "sport" of vrijetijdsbesteding. Wanneer "zelfstandig" fietsen niet (meer) mogelijk is, bestaan er de alom bekende tandems, waarbij men met 2 personen achter elkaar op één fiets zit. Bij duofietsen echter is er een maximale verbinding. De gast zit naast de vrijwilliger en er is continu contact mogelijk. De duofiets heeft instelbare elektrische ondersteuning en de gast hoeft niet mee te fietsen als hij/zij dat niet kan/wil. Fietsen in groep is extra gezellig en veiliger, maar fietsen worden ook ter beschikking gesteld tegen vergoeding voor mensen, die met naaste(n) en/of familie willen fietsen.

 

 

 

Document Visie, Missie en Doelstelling Stichting Duofietsen Helmond

Geactualiseerd tot 2026.

 

Begin 2023 heeft de nieuwe bestuurssamenstelling van Stichting Duofietsen Helmond gekeken naar waar de huidige organisatie staat en wat het huidige bestuur ziet als de toekomst van Stichting Duofietsen Helmond.

 

Missie Stichting Duofietsen Helmond; 

Onze kernopdracht (waarom bestaan wij?)  is dat wij aan alle mensen, die dat niet meer zelfstandig kunnen, de gelegenheid bieden om zoveel als mogelijk is om in groepsverband deel te nemen aan het project Stichting Duofietsen Helmond

 

Visie Stichting Duofietsen Helmond ;

De kernwaarde (waarvoor staan wij?) van Stichting Duofietsen Helmond is, dat wij op basis van eigen kracht en door middel van vrijwilligers, aan alle mensen die dat niet meer zelfstandig kunnen, de mogelijkheid bieden, hen te laten deelnemen aan duofietsen, als stimulering voor gezond bewegen, opbouwen van sociale kontakten en bestrijding van eenzaamheid.

 

Strategie Stichting Duofietsen Helmond;

Ons doel (hoe doen wij dit)  is om op basis van een gezonde financiële positie, geen winstoogmerk en gemotiveerde vrijwilligers het unieke concept van duofietsen in groepsverband gekoppeld aan het fietsen met losse gasten, en de mogelijkheid tot verhuur, uit te voeren. Wij zullen dit uniek concept verder promoten door gebruik te maken van ons uitgebreid netwerk, vaste gebruikers en nieuwe sociale communicatiemiddelen. Door onze service graad te verhogen op basis van betrouwbaarheid in afspraken en materieel zal Stichting Duofietsen Helmond een betrouwbare partner blijven voor onze doelgroep.

 

 

Doelstelling Stichting Duofietsen Helmond;

De Stichting Duofietsen Helmond heeft zich ten doel gesteld:

  1. Om in de komende 3 jaar een betrouwbaarheidsniveau van 90 % te behalen t.a.v. de aangeboden diensten, binnen de door de Stichting beheersbare zaken,
  2. Dat er met twee groepen per dag (van max 7 fietsen) gefietst kan worden, volgens afspraken vast gelegd in een masterplanning, (gasten planning)
  3. Op aantoonbaar kwaliteit van het materieel,
  4. Met door ons zelf opgeleide vrijwilligers bestand.

 

 

Om deze doelen te behalen zijn de volgende subdoelen in een tijdsbalk vastgelegd

 

1.

Opstellen intern communicatieplan

contouren mei gereed

besluitvorming juni.

2.

Opstellen extern communicatieplan

contouren mei gereed

Besluitvorming juni

3.

Opstellen onderhoudsplan /procedure

contouren April gereed

Besluitvorming Mei

4.

Opstellen vervangingsplan fietsen

medio Mei / Juni

5.

Afstemming met de instellingen t.a.v

Inzet, en betaling

Voor aanvang seizoen

6.

optimaliseren van activiteit

Fondsverwerving mede door

inschakeling van externe partij

2023

7.

optimaliseren van logistiek t.a.v.           

Logistiek losse gasten

Gedurende het seizoen 2023/2024

8.

Contacten met Lev groep om te kijken waar

Raakvlaken zijn om onze bijdragen aan het

Sociaal klimaat in Helmond                  

gedurende het seizoen 2023/2024

9.

Er vindt afstemming plaats om een samenwerking met Automaatje te kunnen verwezenlijken om losse gasten met automaatje naar en van de stallingen te kunnen vervoeren   

Gedurende het seizoen 2023/2024

10.

Wij volgen de ontwikkelingen van andere organisaties op het gebied van vereenvoudiging van Planningsystemen. (Losse gasten)

gedurende het seizoen 2023/2024

 

11.

Updaten van handboek ritleiders

Mei/juni

12.

Aanpassen huishoudelijk reglement mede n.a.v. WBTR

gedurende het seizoen 2023/2024

13.

Statuten aanpassen n.a.v. WBTR

gedurende het seizoen 2023/2024

14.

Handboek verhuur updaten

 

Juni/juli

15.

Aanbieden AED/reanimatie cursus aan vrijwilligers

Mei/juni

Cursus in okt/nov 2023

16

Aanbieden van aangepaste EHBO aan vrijwilligers

Winterseizoen 2023/2024

17.

Aanbieden Workshop “omgaan met dementie” aan de vrijwilligers

Mei/juni

Workshop in sept/okt 2023

18.

Wij hebben geconstateerd dat de cliënten vanuit de instellingen steeds meer aan conditie inleveren.

 

 


Deel het met uw vrienden!